KYPROS 18.-25.10.2021
18.10. Saapuminen Pafokselle
Aloitimme syyslomamatkamme käynnillä siskoni luona Espoossa. Majoituimme illalla lentokenttähotelliin ja hieman levottoman yön jälkeen heräsimme aikaisin aamulla ja lento Kyprokselle starttasi 8.20. Saavuimme perille Larnakaan noin puoli tuntia myöhässä. Vauhdikkaan ja noin pari tuntia kestäneen lentokenttäkuljetuksen aikana havainnoin paikallista linnustoa. Kovin tutulta lajisto tuntui: sepelkyyhky, varis ja naakkaparvi. Toki mieltä lämmitti kotoisat kolme tuulihaukkaa, hiirihaukka, turkin- ja palmukyyhky sekä muutamat kiertelevät haarapääskyt. Illallista odotellessa ihailimme auringonlaskua Välimerellä ja yksinäinen västäräkki muutti kohti lounasta. Iltahämärissä rantasipi hihitteli rantakivikossa.
|
Merimaisema hotellilta
Atlantica Golden Beach hotelli (kuva:Tarja)
Hotellin ranta (kuva:Tarja)
Rantasipi muuttomatkalla
Ensimmäisen illan auringonlasku (kuva:Tarja)
19.10 Kissonerga ja lähialueeseen tutustuminen.
Aamulla heräilimme ennen seitsemää. Nautimme aamuhämärissä vatsalääkettä huoneemme parvekkeella ja lämpötila oli jo päälle kahdenkymmenen. Hotellimme terassi on hienolla paikalla aivan rannan tuntumassa. Yksinäinen merimetso laskeutui Välimereen. Kissonergan taajama sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä Pafoksen kaupungista ja päätin tutustua aamulla hotellin lähiympäristöön. Noin kolmen tunnin kävelyretken aikana kuvasin lintuja ja kauniita merimaisemia. Punarinta rätisi kuivuneessa jokiuomassa, tiklejä ja viherpeippoja kierteli banaaniviljelmien ympärillä. Sähkölangalla sepel- ja palmukyyhkyn seurassa oli myös muutama turkinkyyhky. Pensaikosta lähes joka puolelta kuului pikkulinnun rätisevää ääntä ja pääsinkin kuvaamaan samettipääkerttua. Linnut ovat poikkeuksellisen arkoja Kyproksella, ehkä häikäilemättömästä metsästyksestä johtuen. Ihmettelin pelloilla kuuluvaa pauketta. Kaalipellolle oli asetettu kaasulla toimiva lintujen karkotin. Iltapäivällä kävelimme Tarjan kanssa hotellin rantabulevardilla ja pulahdimme mereen.
|
Kissonergan rantamaisema
Palmukyyhky (Streptopelia senegalensis)
Samettipääkerttu (Sylvia melanocephala)
Turkinkyyhky (Streptopelia decaocto)
Lisko saalistaa
Tuulihaukka (Falco tinnunculus)
Ilta hotellin terassilla
20.10 Pafoksen niemi ja majakka
Olin varannut etukäteen auton viikon ajaksi, mutta matkajärjestäjän virheen vuoksi lähdin päivän retkelle taksilla. Pafoksen niemin raunioineen on merkittävä lintupaikka Kyproksella. Kiertelin helteisessä säässä kolmen tunnin ajan niemen merkityillä poluilla. Mustapäätaskuja oli useita havaittavissa, myös töyhtökiuruja. Tiklejä kierteli majakan pensaikoissa. Yllättäen törmäsin pienen rotkon reunalla saalista etsivään tuulihaukkaan. Etäisyyttä haukkaan oli vain kymmenen metriä. Ehkäpä tuulihaukka on tottunut alueeseen tutustuviin turisteihin. Kävin tarkastamassa niemenkärjen kahlaajapaikan, mutta tällä kertaa aavikkotylli ei ollut havaittavissa. Taksia odotellessa nuori mehiläishaukka muutti kohti etelää. Onneksi paluumatkalla sain viestin matkanjärjestäjältä ja vuokra-auton pitäisi olla huomenna aamulla käytettävissä. Kotona Suomessa mietimme Kyproksen koronarajoituksia. Onneksi maskin käyttö ei ole pakollista kaikkialla. Mutta hotellin ruokailuissa turistien muovisormikkaiden käyttö herättää hilpeyttä.
|
Pafoksen niemen raunioalueen ja majakan sisäänpääsy (kuva:Tarja)
Pafoksen niemen majakka
Rauniot n. 300 ekr. (kuva:Tarja)
Roomalaisten mosaiikkeja (kuva:Tarja)
Töyhtökiuru (Galerida cristata)
Mustapäätasku (Saxicola rubicola)
Kivitasku (Oenanthe oenanthe)
21.10 Mavrokolympos tekojärvi ja Aghios Georghiosin niemi
Aamulle oli sovittu Europcarin autonvuokraus. Liikkeen edustaja oli etuajassa paikalla ja sain auton käyttööni maanantaihin saakka. Totuttelu vasemmanpuoleiseen liikenteeseen alkoi. Olin jo vuosia sitten Kenian matkallani asiaan tottunut ja nopeasti homma palautui mieleen. Pääsin starttaamaan aamuretkelle vasta kymmeneltä. Juuri ilmestyneessä Birds of Cyprus -oppaassa on hyviä vinkkejä linturetkikohteista. Päätin siis lähteä hotellin läheiselle Mavrokolympos tekojärvelle. Järven vesi oli alhaalla ja linnustokin oli varsin niukkaa. Yksinäinen harmaahaikara lensi järven vastarannalla ja samettipääkerttu oli hetken pensaan latvassa. Tuulihaukka oli hyvin kuvattavissa joenuoman kivellä, jo toinen todella kesy tuulihaukka. Jatkoin matkaa Aghios Georghiosin niemeen. Vain muutama töyhtökiuru ruokaili mullospellolla. Pistäydyn lopuksi Avikas Gorken luontopolulle. Ilma oli tukahduttavan kuuma ja turisteja oli hieman liikaa. Palasin hotellille lepäämään. Illalla kuningaskalastaja ilmestyi merenrannan kivelle.
|
Mavrokolympos tekojärvi
Harakka (Pica pica)
Aghios Georghiosin niemi
Avgasin rotko
Varis (Corvus cornix)
Tuulihaukka (Falco tinnunculus)
22.10 Pafoksen lentokentän pellot ja Asprokremmos tekojärvi
Aikaisen herätyksen jälkeen pääsin lähtemään päivän retkelle jo kahdeksalta aamulla. Pafoksen lentokentän ympärillä on peltoja. Mandrian niemenkärki ja eteläpuolen pellot houkuttelivat muutolla olevia pikkulintuja ruokailemaan ja lepäämään. Lapinkirviset varoittelivat, mutta en onnistunut niitä kuvaamaan. Pusikossa lymyilevä pikkulintu osoittautui pikkupensaskertuksi. Jatkoin matkaa kohti Asprokremmosin tekojärveä. Onnistuin laskeutumaan alas järven rantaan. Rannan heinikossa ruokaili pajulintu ja kivellä päivysti kivitasku. Löysin myös retken ensimmäisen pensastaskun. Naaras sinisuohaukka lensi järven yläpuolella. Jatkoin järven kiertoa ja mutkainen pikkutie vaati kuljettajalta keskittymistä. Pysähdyin järven pohjoispään sillalle. Ruovikossa lymyili heinäkerttu. Vuoripyy lennähti sillan yli. Paluumatkalla ehdin vielä käydä Pafoksen lentokentän länsipuolen pelloilla. Linnut olivat kovin piilotelevia ja päätin palata takaisin hotellille. Noin metrinen pikimusta käärme sujahti tien yli. Suomessa Pafoksen lintualueisiin tutustuminen helpotti retkien suunnittelua vaikkakin paikkojen löytäminen oli ajoittain hankalaa. Sää on edelleen helteinen ja ennustetuista sateista ei ollut tietoakaan.
|
Mandria
Pikkupensaskerttu(Curruca conspicillata)
Asprokremmosin tekojärvi
Heinäkerttu (Cisticola juncidis)
Kivitasku (Oenanthe oenanthe)
Pensastasku (Saxicola rubetra)
Pajulintu (Phylloscopus trochilus)
Choletrian ylanköaluetta
Terassin auringonlasku
23.10 Baths of Afrodite ja Evretoun tekoallas.
Aamulla sain retkiseurakseni Tarjan ja suuntasimme hieman kahdeksan jälkeen kohti Kyproksen saaren länsikärkeä Akaman niemeen. Pysähdyimme muutaman kerran vuoristoisessa ympäristössä. Heinäkerttu ilmestyi puun oksalle ja varpushaukka kaarteli vuorten nosteissa. Afroditen lähde kävelyreitteineen on mainio lintukohde erityisesti keväisin. Nyt en päässyt kuvaamaan juuri lainkaan lähteen ympäristössä. Vuoripyy äänteli kukkulan laella. Päätimme jatkaa matkaa kohti Evretoun tekoallasta. Paikka löytyikin Dave Gosneyn opasvihkosen mukaisesti. Vuorikotka kaarteli järven ympärillä. Sorsalintuja oli niukasti, vain yksi nokikana ja ruostesorsa. Paluumatkalla hotellin löytäminen oli vaikeaa, koska ajoimme Pafoksen keskustaan. Lopulta hotelli löytyi ja pääsimme levähtämään helteisen aamuretken jälkeen.
|
Matkalla Akaman niemimaalle
Afroditen lähde (kuva:Tarja)
Afroditen lähteen retkipolku
Vuorikotka (Aquila fasciata)
Ruostesorsa (Tadorna ferruginea)
24.10 Akrotirin suolajärvi
Akrotirin suolajärvi sijaitsee Kyproksen eteläkärjessä. Matkaa hotellilta järvelle on noin 65 kilometriä, joten olin liikkeellä jo puoli kahdeksalta. Hieman reitin suhteen oli epävarmuutta, mutta saavuin suolajärvelle yhdeksältä. Kiersin järven länsipuolelta ja ensimmäisen pienen patikoinnin tein Akrotirin kylän pohjoispuolen kiviseen ja pusikkoiseen maastoon. Vain viisi vuoripyytä lennähti edessäni ja jatkoin Sylvana-ravintolan pihaan katsomaan näkymää suolajärvelle. Arviolta noin satakunta flamingoa lepäili kaukana kuivuneessa suolajärvessä. Jatkoin seuravaksi Bishop`s Pool nimiseen lintukohteeseen. Nimi juontuu Aghios Nikolauksen luostarista ja toisella yrittämällä löysin patikkareitin mainioon pikkulampeen lintutorneineen. Kaivattuja sorsia löytyikin: noki- ja liejukanoja, lapasorsia ja tuttuja taveja ja sinisorsia. Sääksi teki muutaman näyttävän saalistusyrityksen ja nuolihaukka pyydysti sudenkorentoja ruovikkojen yläpuolelta. Jatkoin autolla järven itäpuolen kuivuneilla rannoilla. Pysähdyin Zakaki-ruovikon lintutornille ja odotettu lintulaji mustafrankoliini lensi ohitseni. Jatkoin vielä Phasourin lintutornille. Nuori vuorikotka kaarteli taivaalla ja silkkihaikara pyrähti lentoon ruovikosta. Paluumatkalla hotellille autoni edessä lensi toinen, nyt aikuinen vuorikotka etelän suuntaan. Onnistunut retkipäivä runsaista ajokilometreistä huolimatta. Tarja vietti intensiivisen päivän Samun kanssa. (Siis äänikirja Samu Haaberin elämästä).
|
Akrotirin suolajärvi
BishopPool
Sääksi (Pandion haliaetus)
Nokikana (Fulica atra)
Pikku-uikku (Tachybaptus ruficollis)
Nuolihaukka (Falco subbuteo)
Akrotiri Marshin lintutorni
Akrotiri Marshin opastaulu
Vuorikotka (Hieraaetus fasciatus)
25.10 Pafoksen niemi ja paluuvalmistelut
Viimeinen päivä Kyproksella. Päätimme lähteä Tarjan kanssa käymään Pafoksen niemellä. Alueella on mielenkiintoista historiallista nähtävää. Asumuksia 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Oli todella helteinen päivä, ei tuulta juuri lainkaan. Mustapäätaskuja oli useita kuvattavissa. Lintuja oli vähän nähtävissä, mutta rinteen puunlatvassa päivysti naaras pikkulepinkäinen. Tarja kuvasi onnistuneesti alueen nähtävyyksiä. Nautimme oluet Pafoksen satamassa ja palasimme hotellille. Onneksi onnistuimme jatkamaan hotellihuoneen varausta iltakuuteen, joten saimme tehdä lähtövalmistelut rauhassa. Lento Suomeen lähti puolenyön aikaan Larnakan lentokentältä ja kotiin Seinäjoelle saavuimme hieman yhdeksän jälkeen tiistaiaamuna.
|
Pafoksen majakan opastaulu (kuva:Tarja)
Pafoksen majakka (kuva:Tarja)
Pikkulepinkäinen (Lanius collurio)
Tikli (Carduelis carduelis)
Mustapäätasku (Saxicola rubicola)
Viimeinen ilta (kuva:Tarja)
Loppukommentit
Pääsimme taas matkustamaan kahden vuoden tauon jälkeen. Matkakohteeksi valitsimme Kyproksen, koska syysloman aikaan sää saarella on taatusti lämmin. Ja hellettä totisesti riittikin. Sateettoman retkiviikon lämpötilat olivat päivisin lähes +30 astetta ja iltaisinkaan ei ulkona tarvinnut palella. Olin tutustunut jälleen Kyproksen linnustoon retkikertomusten avulla ja tilasin Lintuvarusteesta Birds Of Cyprus kirjan (Richardson, Porter 2020) sekä Dave Gosneyn videon sekä opaskirjasen. Opasta minulla ei ollut, mutta oman auton vuokraamalla pääsin tutustumaan Pafoksen lähialueen parhaisiin lintupaikkoihin. Brittihallinnon jäänteenä Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne, kuitenkin tiet ovat hyväkuntoisia ja ajokulttuuri maltillista. Havaitsin viikon aikana 59 eri lintulajia. Suurimpina puutteita olivat vähäiset lajimäärät kahlaaja- ja lokkilinnuissa. Mustafrankoliinin onnistuin löytämään, mutta kyproksenkertun puuttuminen lajilistalla jäi harmittamaan. Lokakuussa joet ja tekojärvet olivat lähes kuivuneet ja varsinaista lintujen syysmuuttoryntäystä en havainnut. Aktiivisella patikoinnilla aamuisin lintuja onnistui kuitenkin löytämään. Havaintoa lintujen liimapyydyksistä tai ampumisesta en huomannut. Ainoat voimakkaat paukahdukset johtuivat peltojen kaasukarkottimista. Ihmiset olivat ystävällisiä ja sain liikkua pelloilla ja pikkukylien läheisyydessä rauhassa. Myöskään kulkukoiria en onneksi juurikaan nähnyt. Kyproskin on saanut kokea koronan vaikutukset matkailualalla. Tapaamani taksikuski kertoi edellisen vuoden olleen turismin suhteen aallonpohjassa. Suomalaisia turisteja on ollut hänen mukaansa vuosikymmen sitten paljon runsaammin. Koronan vuoksi jouduimme jo Suomessa tekemään nettiin todistuksen rokotuksista ja sen myös lentokentillä näyttämään. Hotellilla huvittavinta oli muovisten kertakäyttösormikkaiden käyttösuositus ruokailuissa. Emme oikein ymmärtäneet hankalien hanskojen käytön hyötyä ja saimme siitä myös palautetta tarjoilijoilta. Maskien käyttö oli varsin vapaata, paitsi julkisissa kulkuneuvoissa se oli pakollista sakkojen pelossa. Matka oli kokonaisuudessaan onnistunut. Sain retkeillä aamupäivät ja Tarjalle riitti helteisiä päiviä rannalla rentoutumiseen.
|
Lajiluettelo, 59 lintulajia
| |
|