KYPROS 18.-25.10.2021

Kroatian retki


18.10. Saapuminen Pafokselle

Aloitimme syyslomamatkamme käynnillä siskoni luona Espoossa. Majoituimme illalla lentokenttähotelliin ja hieman levottoman yön jälkeen heräsimme aikaisin aamulla ja lento Kyprokselle starttasi 8.20. Saavuimme perille Larnakaan noin puoli tuntia myöhässä. Vauhdikkaan ja noin pari tuntia kestäneen lentokenttäkuljetuksen aikana havainnoin paikallista linnustoa. Kovin tutulta lajisto tuntui: sepelkyyhky, varis ja naakkaparvi. Toki mieltä lämmitti kotoisat kolme tuulihaukkaa, hiirihaukka, turkin- ja palmukyyhky sekä muutamat kiertelevät haarapääskyt. Illallista odotellessa ihailimme auringonlaskua Välimerellä ja yksinäinen västäräkki muutti kohti lounasta. Iltahämärissä rantasipi hihitteli rantakivikossa.

 

Merimaisema hotellilta

Merimaisema hotellilta


Atlantica Golden Beach hotelli (kuva:Tarja)

Atlantica Golden Beach holtelli


Hotellin ranta (kuva:Tarja)

Hotellinranta


Rantasipi muuttomatkalla

Rantasipi muuttomatkalla


Ensimmäisen illan auringonlasku (kuva:Tarja)

Ensimmäisen illan auringonlasku


19.10 Kissonerga ja lähialueeseen tutustuminen.

Aamulla heräilimme ennen seitsemää. Nautimme aamuhämärissä vatsalääkettä huoneemme parvekkeella ja lämpötila oli jo päälle kahdenkymmenen. Hotellimme terassi on hienolla paikalla aivan rannan tuntumassa. Yksinäinen merimetso laskeutui Välimereen. Kissonergan taajama sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä Pafoksen kaupungista ja päätin tutustua aamulla hotellin lähiympäristöön. Noin kolmen tunnin kävelyretken aikana kuvasin lintuja ja kauniita merimaisemia. Punarinta rätisi kuivuneessa jokiuomassa, tiklejä ja viherpeippoja kierteli banaaniviljelmien ympärillä. Sähkölangalla sepel- ja palmukyyhkyn seurassa oli myös muutama turkinkyyhky.  Pensaikosta lähes joka puolelta kuului pikkulinnun rätisevää ääntä ja pääsinkin kuvaamaan samettipääkerttua. Linnut ovat poikkeuksellisen arkoja Kyproksella, ehkä häikäilemättömästä metsästyksestä johtuen. Ihmettelin pelloilla kuuluvaa pauketta. Kaalipellolle oli asetettu kaasulla toimiva lintujen karkotin. Iltapäivällä kävelimme Tarjan kanssa hotellin rantabulevardilla ja pulahdimme mereen.

 

Kissonergan rantamaisema

Kissonergan rantamaisema


Palmukyyhky (Streptopelia senegalensis)

Palmukyyhky


Samettipääkerttu (Sylvia melanocephala)

Samettipääkerttu


Turkinkyyhky (Streptopelia decaocto)

Turkinkyyhky


Lisko saalistaa

Lisko saalistaa


Tuulihaukka (Falco tinnunculus)

Lisko saalistaa


Ilta hotellin terassilla

Ilta hotellin terassilla


20.10 Pafoksen niemi ja majakka

Olin varannut etukäteen auton viikon ajaksi, mutta matkajärjestäjän virheen vuoksi lähdin päivän retkelle taksilla. Pafoksen niemin raunioineen on merkittävä lintupaikka Kyproksella. Kiertelin helteisessä säässä kolmen tunnin ajan niemen merkityillä poluilla. Mustapäätaskuja oli useita havaittavissa, myös töyhtökiuruja. Tiklejä kierteli majakan pensaikoissa. Yllättäen törmäsin pienen rotkon reunalla saalista etsivään tuulihaukkaan. Etäisyyttä haukkaan oli vain kymmenen metriä. Ehkäpä tuulihaukka on tottunut alueeseen tutustuviin turisteihin. Kävin tarkastamassa niemenkärjen kahlaajapaikan, mutta tällä kertaa aavikkotylli ei ollut havaittavissa. Taksia odotellessa nuori mehiläishaukka muutti kohti etelää. Onneksi paluumatkalla sain viestin matkanjärjestäjältä ja vuokra-auton pitäisi olla huomenna aamulla käytettävissä. Kotona Suomessa mietimme Kyproksen koronarajoituksia. Onneksi maskin käyttö ei ole pakollista kaikkialla. Mutta hotellin ruokailuissa turistien muovisormikkaiden käyttö herättää hilpeyttä.

 

Pafoksen niemen raunioalueen ja majakan sisäänpääsy (kuva:Tarja)

Pafoksen niemen raunioalue ja majakka


Pafoksen niemen majakka

Pafoksen niemen majakka


Rauniot n. 300 ekr. (kuva:Tarja)

Rauniot n. 300 ekr


Roomalaisten mosaiikkeja (kuva:Tarja)

Roomalaistern mosaiikkejä


Töyhtökiuru (Galerida cristata)

Töyhtökiuru


Mustapäätasku (Saxicola rubicola)

Mustapäätasku


Kivitasku (Oenanthe oenanthe)

Kivitasku


21.10 Mavrokolympos tekojärvi ja Aghios Georghiosin niemi

Aamulle oli sovittu Europcarin autonvuokraus. Liikkeen edustaja oli etuajassa paikalla ja sain auton käyttööni maanantaihin saakka. Totuttelu vasemmanpuoleiseen liikenteeseen alkoi. Olin jo vuosia sitten Kenian matkallani asiaan tottunut ja nopeasti homma palautui mieleen. Pääsin starttaamaan aamuretkelle vasta kymmeneltä. Juuri ilmestyneessä Birds of Cyprus -oppaassa on hyviä vinkkejä linturetkikohteista. Päätin siis lähteä hotellin läheiselle Mavrokolympos tekojärvelle. Järven vesi oli alhaalla ja linnustokin oli varsin niukkaa. Yksinäinen harmaahaikara lensi järven vastarannalla ja samettipääkerttu  oli hetken pensaan latvassa. Tuulihaukka oli hyvin kuvattavissa joenuoman kivellä, jo toinen todella kesy tuulihaukka. Jatkoin matkaa Aghios Georghiosin niemeen. Vain muutama töyhtökiuru ruokaili mullospellolla. Pistäydyn lopuksi Avikas Gorken luontopolulle. Ilma oli tukahduttavan kuuma ja turisteja oli hieman liikaa. Palasin hotellille lepäämään. Illalla kuningaskalastaja ilmestyi merenrannan kivelle.

 

Mavrokolympos tekojärvi

Mavrokolympos tekojärvi


Harakka (Pica pica)

Harakka


Aghios Georghiosin niemi

Aghios Georghiosin niemi


Avgasin rotko

Avgasin rotko


Varis (Corvus cornix)

Varis


Tuulihaukka (Falco tinnunculus)

Tuulihaukka


22.10 Pafoksen lentokentän pellot ja Asprokremmos tekojärvi

Aikaisen herätyksen jälkeen pääsin lähtemään päivän retkelle jo kahdeksalta aamulla. Pafoksen lentokentän ympärillä on peltoja. Mandrian niemenkärki ja eteläpuolen pellot houkuttelivat muutolla olevia pikkulintuja ruokailemaan ja lepäämään. Lapinkirviset varoittelivat, mutta en onnistunut niitä kuvaamaan. Pusikossa lymyilevä pikkulintu osoittautui pikkupensaskertuksi. Jatkoin matkaa kohti Asprokremmosin tekojärveä. Onnistuin laskeutumaan alas järven rantaan. Rannan heinikossa ruokaili pajulintu ja kivellä päivysti kivitasku. Löysin myös retken ensimmäisen pensastaskun. Naaras sinisuohaukka lensi järven yläpuolella. Jatkoin järven kiertoa ja mutkainen pikkutie vaati kuljettajalta keskittymistä. Pysähdyin järven pohjoispään sillalle. Ruovikossa lymyili heinäkerttu. Vuoripyy lennähti sillan yli. Paluumatkalla ehdin vielä käydä Pafoksen lentokentän länsipuolen pelloilla. Linnut olivat kovin piilotelevia ja päätin palata takaisin hotellille. Noin metrinen pikimusta käärme sujahti tien yli. Suomessa Pafoksen lintualueisiin tutustuminen helpotti retkien suunnittelua vaikkakin paikkojen löytäminen oli ajoittain hankalaa. Sää on edelleen helteinen ja ennustetuista sateista ei ollut tietoakaan.

 

Mandria

Mandria


Pikkupensaskerttu(Curruca conspicillata)

Pikkupensaskerttu


Asprokremmosin tekojärvi

Asprokremmosin tekojärvi


Heinäkerttu (Cisticola juncidis)

Heinäkerttu


Kivitasku (Oenanthe oenanthe)

Kivitasku


Pensastasku (Saxicola rubetra)

Pensastasku


Pajulintu (Phylloscopus trochilus)

Pajulintu


Choletrian ylanköaluetta

Choletrian ylanköaluetta


Terassin auringonlasku

Terassin auringonlasku


23.10 Baths of Afrodite ja Evretoun tekoallas.

Aamulla sain retkiseurakseni Tarjan ja suuntasimme hieman kahdeksan jälkeen kohti Kyproksen saaren länsikärkeä Akaman niemeen. Pysähdyimme muutaman kerran vuoristoisessa ympäristössä. Heinäkerttu ilmestyi puun oksalle ja varpushaukka kaarteli vuorten nosteissa. Afroditen lähde kävelyreitteineen on mainio lintukohde erityisesti keväisin. Nyt en päässyt kuvaamaan juuri lainkaan lähteen ympäristössä. Vuoripyy äänteli kukkulan laella. Päätimme jatkaa matkaa kohti Evretoun tekoallasta. Paikka löytyikin Dave Gosneyn opasvihkosen mukaisesti. Vuorikotka kaarteli järven ympärillä. Sorsalintuja oli niukasti, vain yksi nokikana ja ruostesorsa. Paluumatkalla hotellin löytäminen oli vaikeaa, koska ajoimme Pafoksen keskustaan. Lopulta hotelli löytyi ja pääsimme levähtämään helteisen aamuretken jälkeen.

 

Matkalla Akaman niemimaalle

Afroditen lähde


Afroditen lähde


Afroditen lähde (kuva:Tarja)

Afroditen lähde


Afroditen lähde


Afroditen lähteen retkipolku

Afroditen lähde


Afroditen lähde


Vuorikotka (Aquila fasciata)

Vuorikotka


Ruostesorsa (Tadorna ferruginea)

Ruostesorsa


24.10 Akrotirin suolajärvi

Akrotirin suolajärvi sijaitsee Kyproksen eteläkärjessä. Matkaa hotellilta järvelle on noin 65 kilometriä, joten olin liikkeellä jo puoli kahdeksalta. Hieman reitin suhteen oli epävarmuutta, mutta saavuin suolajärvelle yhdeksältä. Kiersin järven länsipuolelta ja ensimmäisen pienen patikoinnin tein Akrotirin kylän pohjoispuolen kiviseen ja pusikkoiseen maastoon. Vain viisi vuoripyytä lennähti edessäni ja jatkoin Sylvana-ravintolan pihaan katsomaan näkymää suolajärvelle. Arviolta noin satakunta flamingoa lepäili kaukana kuivuneessa suolajärvessä. Jatkoin seuravaksi Bishop`s Pool nimiseen lintukohteeseen. Nimi juontuu Aghios Nikolauksen luostarista ja toisella yrittämällä löysin patikkareitin mainioon pikkulampeen lintutorneineen. Kaivattuja sorsia löytyikin: noki- ja liejukanoja, lapasorsia ja tuttuja taveja ja sinisorsia. Sääksi teki muutaman näyttävän saalistusyrityksen ja nuolihaukka pyydysti sudenkorentoja ruovikkojen yläpuolelta. Jatkoin autolla järven itäpuolen kuivuneilla rannoilla. Pysähdyin Zakaki-ruovikon lintutornille ja odotettu lintulaji mustafrankoliini lensi ohitseni. Jatkoin vielä Phasourin lintutornille. Nuori vuorikotka kaarteli taivaalla ja silkkihaikara pyrähti lentoon ruovikosta. Paluumatkalla hotellille autoni edessä lensi toinen, nyt aikuinen vuorikotka etelän suuntaan. Onnistunut retkipäivä runsaista ajokilometreistä huolimatta. Tarja vietti intensiivisen päivän Samun kanssa. (Siis äänikirja Samu Haaberin elämästä).

 

Akrotirin suolajärvi

Akrotirin suolajärvi


BishopPool

BishopPool


Sääksi (Pandion haliaetus)

Sääksi


Nokikana (Fulica atra)

Peippo


Pikku-uikku (Tachybaptus ruficollis)

Pikku-uikku


Nuolihaukka (Falco subbuteo)

Nuolihaukka


Akrotiri Marshin lintutorni

Akrotiri Marshin lintutorni


Akrotiri Marshin opastaulu

Akrotiri Marshin opastaulu


Vuorikotka (Hieraaetus fasciatus)

Vuorikotka


25.10 Pafoksen niemi ja paluuvalmistelut

Viimeinen päivä Kyproksella. Päätimme lähteä Tarjan kanssa käymään Pafoksen niemellä. Alueella on mielenkiintoista historiallista nähtävää. Asumuksia 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Oli todella helteinen päivä, ei tuulta juuri lainkaan. Mustapäätaskuja oli useita kuvattavissa. Lintuja oli vähän nähtävissä, mutta rinteen puunlatvassa päivysti naaras pikkulepinkäinen. Tarja kuvasi onnistuneesti alueen nähtävyyksiä. Nautimme oluet Pafoksen satamassa ja palasimme hotellille. Onneksi onnistuimme jatkamaan hotellihuoneen varausta iltakuuteen, joten saimme tehdä lähtövalmistelut rauhassa. Lento Suomeen lähti puolenyön aikaan Larnakan lentokentältä ja kotiin Seinäjoelle saavuimme hieman yhdeksän jälkeen tiistaiaamuna.

 

Pafoksen majakan opastaulu (kuva:Tarja)

Pafoksen majakan opastaulu


Pafoksen majakka (kuva:Tarja)

Pafoksen majakka


Pikkulepinkäinen (Lanius collurio)

Pikkulepinkäinen


Tikli (Carduelis carduelis)

Tikli


Mustapäätasku (Saxicola rubicola)

Pyrstötiainen


Viimeinen ilta (kuva:Tarja)

Viimeinen ilta


Loppukommentit

Pääsimme taas matkustamaan kahden vuoden tauon jälkeen. Matkakohteeksi valitsimme Kyproksen, koska syysloman aikaan sää saarella on taatusti lämmin. Ja hellettä totisesti riittikin. Sateettoman retkiviikon lämpötilat olivat päivisin lähes +30 astetta ja iltaisinkaan ei ulkona tarvinnut palella. Olin tutustunut jälleen Kyproksen linnustoon retkikertomusten avulla ja tilasin Lintuvarusteesta Birds Of Cyprus kirjan (Richardson, Porter 2020) sekä Dave Gosneyn videon sekä opaskirjasen. Opasta minulla ei ollut, mutta oman auton vuokraamalla pääsin tutustumaan Pafoksen lähialueen parhaisiin lintupaikkoihin. Brittihallinnon jäänteenä Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne, kuitenkin tiet ovat hyväkuntoisia ja ajokulttuuri maltillista. Havaitsin viikon aikana 59 eri lintulajia. Suurimpina puutteita olivat vähäiset lajimäärät kahlaaja- ja lokkilinnuissa. Mustafrankoliinin onnistuin löytämään, mutta kyproksenkertun puuttuminen lajilistalla jäi harmittamaan. Lokakuussa joet ja tekojärvet olivat lähes kuivuneet ja varsinaista lintujen syysmuuttoryntäystä en havainnut. Aktiivisella patikoinnilla aamuisin lintuja onnistui kuitenkin löytämään. Havaintoa lintujen liimapyydyksistä tai ampumisesta en huomannut. Ainoat voimakkaat paukahdukset johtuivat peltojen kaasukarkottimista. Ihmiset olivat ystävällisiä ja sain liikkua pelloilla ja pikkukylien läheisyydessä rauhassa. Myöskään kulkukoiria en onneksi juurikaan nähnyt. Kyproskin on saanut kokea koronan vaikutukset matkailualalla. Tapaamani taksikuski kertoi edellisen vuoden olleen turismin suhteen aallonpohjassa. Suomalaisia turisteja on ollut hänen mukaansa vuosikymmen sitten paljon runsaammin. Koronan vuoksi jouduimme jo Suomessa tekemään nettiin todistuksen rokotuksista ja sen myös lentokentillä näyttämään. Hotellilla huvittavinta oli muovisten kertakäyttösormikkaiden käyttösuositus ruokailuissa. Emme oikein ymmärtäneet hankalien hanskojen käytön hyötyä ja saimme siitä myös palautetta tarjoilijoilta. Maskien käyttö oli varsin vapaata, paitsi julkisissa kulkuneuvoissa se oli pakollista sakkojen pelossa. Matka oli kokonaisuudessaan onnistunut. Sain retkeillä aamupäivät ja Tarjalle riitti helteisiä päiviä rannalla rentoutumiseen.

 

Lajiluettelo, 59 lintulajia


ruostesorsa
lapasorsa
sinisorsa
tavi
mustafrankoliini
vuoripyy
flamingo
pikku-uikku
kalliokyyhky
sepelkyyhky
turkinkyyhky
palmukyyhky
käki
tervapääsky
Liejukana
nokikana
pikkuhuitti
rantasipi
etelänharmaalokki
merimetso
harmaahaikara
silkkihaikara
sääksi
mehiläishaukka
vuorikotka
ruskosuohaukka
sinisuohaukka
varpushaukka
hiirihaukka
kuningaskalastaja
tuulihaukka
nuolihaukka
pikkulepinkäinen
harakka
naakka
varis
talitiainen
Töyhtökiuru
heinäkerttu
haarapääsky
pajulintu
samettipääkerttu
pikkupensaskerttu
punarinta
leppälintu
pensastasku
mustapäätasku
kivitasku
arotasku
varpunen
keltavästäräkki
västäräkki
niittykirvinen
metsäkirvinen
lapinkirvinen
järripeippo
viherpeippo
hemppo
tikli


Ruddy Shelduck
Northern Shoveler
Mallard
Green-winged Teal
Black Francolin
Chukar
Greater Flamingo
Little Grebe
Rock Pigeon
Common Wood-Pigeon
Eurasian Collared-Dove
Laughing Dove
Common Cuckoo
Common Swift
Eurasian Moorhen
Eurasian Coot
Little Crake
Common Sandpiper
Yellow-legged Gull
Great Cormorant
Gray Heron
Little Egret
Osprey
European Honey-buzzard
Bonelli's Eagle
Eurasian Marsh-Harrier
Hen Harrier
Eurasian Sparrowhawk
Common Buzzard
Common Kingfisher
Eurasian Kestrel
Eurasian Hobby
Red-backed Shrike
Eurasian Magpie
Eurasian Jackdaw
Hooded Crow
Great Tit
Crested Lark
Zitting Cisticola
Barn Swallow
Willow Warbler
Sardinian Warbler
Spectacled Warbler
European Robin
Common Redstart
Whinchat
European Stonechat
Northern Wheatear
Isabelline Wheatear
House Sparrow
Western Yellow Wagtail
White Wagtail
Meadow Pipit
Tree Pipit
Red-throated Pipit
Brambling
European Greenfinch
Eurasian Linnet
European Goldfinch


Tadorna ferruginea
Spatula clypeata
Anas platyrhynchos
Anas crecca
Francolinus francolinus
Alectoris chukar
Phoenicopterus roseus
Tachybaptus ruficollis
Columba livia
Columba palumbus
Streptopelia decaocto
Streptopelia senegalensis
Cuculus canorus
Apus apus
Gallinula chloropus
Fulica atra
Zapornia parva
Actitis hypoleucos
Larus michahellis
Phalacrocorax carbo
Ardea cinerea
Egretta garzetta
Pandion haliaetus
Pernis apivorus
Aquila fasciata
Circus aeruginosus
Circus cyaneus
Accipiter nisus
Buteo buteo
Alcedo atthis
Falco tinnunculus
Falco subbuteo
Lanius collurio
Pica pica
Corvus monedula
Corvus cornix
Parus major
Galerida cristata
Cisticola juncidis
Hirundo rustica
Phylloscopus trochilus
Sylvia melanocephala
Curruca conspicillata
Erithacus rubecula
Phoenicurus phoenicurus
Saxicola rubetra
Saxicola rubicola
Oenanthe oenanthe
Oenanthe isabellina
Passer domesticus
Motacilla flava
Motacilla alba
Anthus pratensis
Anthus trivialis
Anthus cervinus
Fringilla montifringilla
Chloris chloris
Linaria cannabina
Carduelis carduelis