GAMBIA 30.12.2016 - 6.1.2017

Pikkumehiläissyöjät


Lento Gambiaan ja Senegambia hotelli 30.12.2016

Herätys Espoossa 04.00 ja lento Gambian Banjuliin starttasi aikataulun mukaan 7.30 Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Oli iloinen yllätys tavata entinen kollega lentoasemalla ja todeta lomakohteenkin olevan sama. Välilasku Kanarian saarilla ja laskeuduimme helteiselle Banjulin lentokentälle 15.20 paikallista aikaa. Turvatarkastuksissa minut vedettiin sivummalle ja lintukuvaajan retkilääkkeet tarkastettiin erityisen tarkasti? No, maassa maan tavalla. Hotellin huone ei meitä tyydyttänyt, joten pienen supliikin jälkeen pääsimme rauhallisempaan huoneeseen. Oppaani Mamadou halusi tavata jo heti illalla ja sovimme lopullisesti viikon ohjelman. Miten mukava ja lämmin tapaaminen tutun lintuoppaan kanssa. Pitkän päivän jälkeen uni maittoi.

 

Senegambia hotelli ja lähiuima-allas

Senegambia hotelli


Uima-allas


Kotu 31.12.2016

Herätys aamulla 6.10. Tänään retkeilen Mamadoun kanssa Kotun alueella. Paljon oli oppaita tarjolla Kotun sillalla. Keisarikalastaja saalisteli ja sain kuvia myös sinirintakalastajasta. Kiersimme golfkentän ja käväisimme jätealtailla. Pikkukiitäjiä lensi taivaalla. Hedelmälepakko oli päivälevolla puussa. Sää oli näin aamulla sopivan lämmin. Istuimme hetken lintujen ruokintapaikalla. Aamun ehkä hienoin havainto oli viirutäplätikka. Palasin takaisin hotelliin lepotauolle. Loppuiltapäivän retkellä palasimme taas Kotun alueelle. Miten hienoa on retkeillä asiantuntevan oppaan kanssa. Tutut kultakurpot löytyivät ja sain kuvia myös mm. abyssiniansininärhestä, mustahuitista ja savannivarpuspöllöstä. Illalla hotellilla järjestettiin isot uuden vuoden pirskeet ja uusi vuosi vaihtui rakettien räiskeessä. Ennen nukkumaanmenoa vietimme vielä hetken uuden tuttavapariskunnan Teijan ja Tapsan terassilla.

 

Kotun sillan opastuskeskus

Kotun sillan opastuskeskus


Oppaani Mamadou W. Jallow

Oppaani Mamadou W. Jallow


Hedelmälepakko päivälevolla

Hedelmälepakko


African Tiger on yleinen päiväperhonen

African Tiger


Arovarpushaukka (Accipiter badius)

Arovarpushaukka


Bijolo 1.1.2017

Tänään oleilemme hotellin alueella. Päivällä ruokailimme yhdessä eilen tapaamamme pariskunnan kanssa. Iltapäivällä käväisin hotellin läheisellä Bijolo-metsäalueelle, mutta kuvattavaa ei erikoisemmin löytynyt. Pääsin kuitenkin kuvaamaan vihersäihkyjää ja valkosuomutimalia. Kuulin jo aiemmin Mamadoulta, että puolet puiston metsästä on kaadettu. Väistyvä presidentti on päättänyt rakentaa kyseiselle paikalle hotellin? Illalla valmistelimme jo huomista Tendaban retkeä.

 

Atlantin valtameri

Atlantin valtameri


Afrikankukaali (Centropus senegalensis)

Afrikankukaali


Valkosuomutimali (Turdoides plebejus)

Valkosuomutimali


Tendapa ja Kiang West National park 2.1.2017

Herätys aamulla 6.00 ja aamupalan jälkeen lähtö Tendapaan 7.30. Tällä kertaa yövymme Tendapa Campissä, joten menomatkalla ehdimme tehdä useita pysähdyksiä. Mamadou oli sopinut lounaan Abca`s ravintolaan matkan varrella. Chicken yassa oli maukasta ja pysähdyimme perinteiseen siltapaikkaan n.10 kilometriä ennen Tendapaa. Lämpötila oli jo +35 °C ja havaitsimme mukavia petolintuja: niittysuohaukkapari, hanhi- sekä savannikorppikotkan. Majoittumiseen jälkeen lähdimme vielä käymään Kiang West luonnonpuistossa, joka on maisemaltaan kohtuullisen avointa pensassavannia. Jälleen hienoja havaintoja: ilveilijäkotka ja kastanjavarpuskiuru sekä kolme kalkkunasarvekasta. Onneksi huoneemme suihku toimi ja piristi hikisiä retkeilijöitä. Illallinen 19.30 ja hieman päivän havaintojen kertausta huippuopas Mamadoun kanssa

 

Tendapan avointa pensassavannia

Tendapan avointa pensassavannia


Siltapaikka ennen Tendapaa

Siltapaikka ennen Tendapaa


Lisko termiittikeolla

Lisko termiittikeolla


Kastanjavarpuskiuru (Eremopterix leucotis)

Kastanjavarpuskiuru


Tarja ja kulkuneuvomme Mitsu

Tarja ja kulkuneuvomme Mitsu


Liitokotka (Terathopius ecaudatus)

Liitokotka


Tendapa Camp

Tendapa Camp


Gekko hyönteisjahdissa ulkovalaisimen sisällä

Gekko hyönteisjahdissa


Tendaban veneretki 3.1.2017

Mielenkiintoinen yö majoituksen suhteen. Illalla havaitsisin ulkoterassin lampun sisällä noin viitisentoista senttisen gekon ja aamulla heräsimme kunnolla liskon siirryttyä huoneen sisälle. Noin 7.30 lähdimme veneretkelle Gambiajoen sivujuoksulle. Mukana oli myös paikallinen, tosi asiantunteva opas. Nyt joella oli ehkäpä hieman helmikuun loppua hiljaisempaa, mutta mielenkiintoisia havaintoja olivat taistelukotka, piispa- sekä kyyryhaikara. Koska kierros sujui odotettua nopeampaa, palasimme vielä etsimään af- rikanuikkukanaa. Ei löytynyt tälläkään kertaa, mutta neljä krokotiilia säväyttivät. Todella harvinaista oli lisäksi havaita Gambiajoessa pullonokkadelffiinejä, jotka esittelivät muutaman taidokkaan ilmalennon. Paluumatkalla Pajeron lämpömittari näytti +35°C ja palasimme rauhallisesti hotellille ja kuvasin useita päiväpetolintuja mm. rosvo-, afrikanlaulu- sekä heinäsirkkahaukan. Oppaamme Mamadou halusi näyttää kotikylänsä ja kävimme hänen leskiäitinsä kotona. Voi mahdoton, miten vaatimattomasti ihmiset voivat asua. Mamadou perheen vanhimpana poikana on ottanut vastuun sukulaistensa elättämisestä ja kävimme katsomassa hänen äidilleen rakentamaansa uutta taloa. Illalla kuvien järjestelyä ja kameroiden huoltoa.

 

Auringonnousu Gambiajoella

Auringonnousu Gambiajoella


Paikallinen lintuopas ja veneen ohjaaja aamuvarhaisella

Paikallinen lintuopas ja veneen ohjaaja


Krokotiili aamun lämmössä

Krokotiili aamun lämmössä


Marsh Mongoose

Gambianmungo?


Vasarapäähaikara (Scopus umbretta) ja pesä

Vasarapäähaikara

Vasarapäähaikaran pesä


Tulevia lintuoppaita

Tulevia lintuoppaita


Tujureng ja Tanji 4.1.2017

Tänään on tarkoitus retkeillä Banjulin eteläpuolella noin 20 km päässä sijaitsevalla Tujurengin alueella. Lähdimme Mamadoun kanssa matkaan kahdeksan aikaan aamulla. Tujurengin Woodsin alue on avointa pensaikkoa, muutama isompi puu siellä täällä. Korkeita puita on oppaani mukaan katkottu liikaakin ja linnusto on vähentynyt. Mamadou on taitava lintujen äänien matkija ja tällä kertaa hän äänteli petolinnun kynsiin joutuneen kutojan varoitusta matkien. Todella tehokasta! Bulbuleita, medestäjiä, ym. pikkulintuja parveili lähipuissa. Löysimme myös kaksi tikkaa, ruskoselkätikan sekä ruso-otsatikkasen. Harmittavasti säikäytämme kaksi pikkuaavikkojuoksijaa edestämme ja kuvat jäivät ottamatta. Paluumatkalla kävelimme parin kilometrin lenkin Tangin satamakylän rannalla. Söimme lounaan Tangin Birdreserve alueella ja kuvasin juottopaikan lintuja parin tunnin ajan. Punaparatiisimonarkki sekä guineanviolettituraco olivat ehkäpä harvinaisimmat virkistyjät. Mustapääkerttu pariskunta kävi myös lampareessa ja soitin Mamadoulle mustapääkertun laulua, jota hän ei tältä Euroopan talvehtijalta ollut koskaan kuullut. Olin takaisin hotellilla neljän aikoihin iltapäivällä.

 

Tujureng ja maanviljelijöitä heinänteossa

Tujureng

Maanviljelijöitä heinänteossa


Afrikankuhankeittäjä (Oriolus auratus)

Afrikankuhankeittäjä


Tanjin kalasatama

Tanjin kalasatama


Kuningastiira (Thalasseus maximus)

Kuningastiira


Vihermarakatti ja mustapääkerttunaaras juomapaikalla

Vihermarakatti

mustapääkerttunaaras


Farasuto Forest ja Marakissa 5.1.2017

Tänään aloitimme retken Farasuton metsäalueelta. Se sijaitsee n. puolentunnin ajomatkan päässä Senegambia hotellista itään. Oppaani Mamadou on metsikön vastuuhenkilö Gambiassa, joten saattoi odottaa mielenkiintoisia lintuhavaintoja. Eikä tarvinnut pettyä. Löysimme kolme eri pöllölajia: afrikanpöllön, valkonaamapöllösen, tuhkahuuhkajan sekä piilottelevan silmälasihaikaran. Todella hieno havainto oli ainoastaan metsissä viihtyvän afrikanlintuhaukan löytyminen ja onnistuin myös kuvaamaan linnun. Jatkoimme matkaa n. puolentunnin ajan etelään Marakisan Eco- lodgeen. Mamadou järjesti minulle pienen kanoottiretken läheiselle joelle. Afrikankeisarikalastaja oli hyvin kuvattavissa. Lounaan jälkeen kuvasin reilun tunnin ajan lintujen juottopaikalla mm. palmikkokäkeä. Vielä lähtiessä löysimme paikallisten pikkupoikien avustuksella päivän neljännen pöllölajin: afrikanpöllösen. Noin neljältä olin takaisin hotellilla ja kiitin vielä opastani mainioista pöllöhavainnoista

 

Farasuto Forest

Farasuto Forest


Metsään istutettu puu

Metsään istutettu puu


Tuhkahuuhkaja (Bubo cinerascens)

Tuhkahuuhkaja


Afrikanpöllönen (Otus senegalensis)

Afrikanpöllönen


Marakisan veneretki

Marakisan veneretki


Palmukorppikotka (Gypohierax angolensis)

Punaparatiisimonarkki


Sun-squirrel, aurinko-orava

aurinko-orava


Lintujen juottopaikalla on paljon kuvattavaa

Lintujen juottopaikka


Kotu 6.1.2017

Viimeinen päivä Gambiassa. Iltapäivällä on kuljetus Banjulin lentokentälle, joten aamulla on vielä mahdollisuus pieneen retkeen. Siispä lähdimme aamukahdeksalta Kotun sillan ja golfkentän alueelle. Mamadou houkutteli jälleen lintuja vihellyksillään ympärillemme. Hän kävi tarkistamassa golfkentällä pensaikkoisen alueen ja niinpä pääsin pian kuvaamaan maassa piilottelevaa pitkäpyrstökehrääjää. Golfkentän kävelyretkeen jälkeen palasimme Kotun sillan lintuinfoon, jossa on myös lintujen ruokinta- ja juoma- paikka. Kuvasin pikkulintujen lisäksi liekkitikkasta ja pisamatikkaa. Annoin Mamadoulle läksiäislahjaksi pussillisen koulutarvikkeita. Puolenpäivän aikaan luovutimme hotellihuoneen ja iltapäivä kahdelta siirryimme lentokentälle. Paluu Suomen paukkupakkasiin oli edessä.

 

Kotun infopiste

Kotun infopiste


Pisamatikka (Campethera punctuligera)

Pisamatikka


Harmaaturako (Crinifer piscator)

Harmaaturako


Isopunatasku (Cossypha albicapillus)

Isopunatasku


Guineanruostegueretsa

Guineanruostegueretsa


Loppukommentit

Lämmintä tässä maassa riittää. Päivälämpötilat olivat auringossa +33-35 °C välillä ja öisin n. +20 °C. Ihmiset ovat ystävällisiä ja vältyimme sairastumiselta. Hyttysenpuremia oli viime kevättä vähemmän. Lintuoppaita maassa riittää ja oma oppaani Mamadou W. Jallow on todella asiantunteva, sujuva ja huumorintajuinen. Lähetin oppaalleni etukäteen Suomesta retkisuunnitelmani ja sovimme opastuksen hinnasta etukäteen. Mamadou oli koko viikon oppaana ja hän järjesti kuljetuksen, majoitukset ja opastuksen. Hänen ennakkovalmisteluillaan sekä taitavalla äänien matkinnallaan löytyi monta mielenkiintoista lintulajia. Uusia gambianpinnoja löytyikin 37. Hänen mukaansa linturikkainta aikaa Gambiassa on marras- ja joulukuu. Ehkäpä tuo ajankohta tulee vielä joskus tulevaisuudessa testattua. Mamadou toimi myös autonkuljettajana, joka on etu välillä kaoottisessa Afrikan liikenteessä. Tienviittojakaan ei löydy kaikkialta ja oppaan avulla välttyy eksymiseltä sekä apuaan tarjoavilla bumstereilta. Kotiin palattuamme jännitämme Gambian poliittista tilannetta. Suostuuko entinen presidentti luopumaan vallasta ja saammeko tulevaisuudessakin matkustaa tähän upeaan Afrikan maahan?

 

Lajiluettelo, 176 lintulajia


Naamioviheltäjäsorsa
Kynsihanhi
Kannusfrankoliini
Pikku-uikku
Piispahaikara
Merimetso
Kaislamerimetso
Käärmekaula
Pelikaani
Afrikanpelikaani
Vasarapäähaikara
Harmaahaikara
Ruskohaikara
Jalohaikara
Pikkujalohaikara
Riuttahaikara
Varjostajahaikara
Lehmähaikara
Rääkkähaikara
Kyyryhaikara
Silmälasihaikara
Pyhäiibis
Hadadaiibis
Afrikankapustahaikara
Sääksi
Rosvohaukka
Palmukorppikotka
Huppukorppikotka
Savannikorppikotka
Suomukorppikotka
Hanhikorppikotka
Liitokotka
Sahelinkäärmekotka
Ruskokäärmekotka
Gasellikotka
Töyhtökotka
Liskohaukka
Afrikanlauluhaukka
Heinäsirkkahaukka
Niittysuohaukka
Arovarpushaukka
Afrikanlintuhaukka
Haarahaukka
Mustahuitti
Sahelinpaksujalka
Pitkäjalka
Tundrakurmitsa
Kynsihyyppä
Afrikantöyhtöhyyppä
Tuhkahyyppä
Tylli
Kultakurppo
Afrikanjassana
Rantasipi
Valkoviklo
Liro
Punajalkaviklo
Pikkukuovi
Kuovi
Punakuiri
Karikukko
Pulmussirri
Pikkuaavikkojuoksija
Kaitanokkalokki
Harmaapäälokki
Selkälokki
Hietatiira
Räyskä
Kuningastiira
Riuttatiira
Sahelinhietakyyhky
Afrikantäpläkyyhky
Vaikertajaturturikyyhky
Savanniturturikyyhky
Sahelinturturikyyhky
Palmukyyhky
Sahelinuikuttajakyyhky
Sinitäpläkyyhky
Naamiokyyhky
Viikunakyyhky
Guineanviolettiturako
Harmaaturako
Palmikkokäki
Afrikankukaali
Afrikanpöllönen
Valkonaamapöllönen
Tuhkahuuhkaja
Savannivarpuspöllö
Afrikanpöllö
Nauhakehrääjä
Pikkukiitäjä
Afrikanpalmukiitäjä
Vihersäihkyjä
Kalkkunasarvekas
Kirjotoko
Harmaatoko
Punanokkatoko
Malakiittikalastaja
Sinirintakalastaja
Afrikankeisarikalastaja
Kirjokalastaja
Kääpiömehiläissyöjä
Haaramehiläissyöjä
Aavikkomehiläissyöjä
Mehiläissyöjä
Abessiniansininärhi
Viirusininärhi
Vaaleasininärhi
Afrikansininärhi
Keltaotsaseppä
Veririntaseppä
Loimuseppä
Hunajaopas
Pisamatikka
Viirutäplätikka
Ruso-otsatikkanen
Liekkitikkanen
Ruskoselkätikka
Tuulihaukka
Harmaatuulihaukka
Keltapäähaukka
Kauluskaija
Senegalinkaija
Isohuiskulepinkäinen
Guineanlepinkäinen
Punapäälepinkäinen
Ruskoharakkalepinkäinen
Afrikankuhankeittäjä
Sieppodrongo
Punaparatiisimonarkki
Paimenharakka
Afrikanvaris
Kastanjavarpuskiuru
Guineanhaarapääsky
Jouhipääsky
Isoruostepääsky
Savanninokipääsky
Pikkubulbuli
Kyläbulbuli
Nakkelitöpökerttunen
Heinäkerttu
Siniperuukkikerttu
Mustapääkerttu
Afrikankeltarilli
Valkokurkkutimali
Valkosuomutimali
Isopunatasku
Pensastasku
Kivitasku
Afrikanlaulurastas
Pitkäpyrstökottarainen
Viikunakottarainen
Pronssipyrstokottarainen
Isoloisnokkeli
Ruusurintamedestäjä
Kaunomedestäjä
Savannimedestäjä
Keltavatsamedestäjä
Keltavästäräkki
Hirssihemppo
Viiksihemppo
Tuhkavarpunen
Varpunen
Varpuskutoja
Kerttukutoja
Punaperäpiispa
Mustakurkkukutoja
Kyläkutoja
Harmaavahanokka
Savannivahanokka
Punaposkipeippo
Ruusupeippo
Viiltopeippo
Pronssimanikki
Hopeanokka
Kyläleski


White-faced Whistling Duck
Spur-winged Goose
Double-spurred Francolin
Little Grebe
Woolly-necked Stork
Great Cormorant
Long-tailed Cormorant
African Darter
Great White Pelican
Pink-backed Pelican
Hamerkop
Gray Heron
Purple Heron
Great Egret
Mesophoyx Intermedia
Western Reef-Heron
Black Heron
Cattle Egret
Squacco Heron
Striated Heron
White-backed Night-Heron
Sacred Ibis
Hadada ibis
African Spoonbill
Osprey
African Harrier-Hawk
Palm-nut Vulture
Hooded Vulture
White-backed Vulture
Rueppell's Griffon
Eurasian Griffon
Bateleur
Beaudouin's Snake-Eagle
Brown Snake-Eagle
Martial Eagle
Long-crested Eagle
Lizard Buzzard
Dark Chanting-Goshawk
Grasshopper Buzzard
Montagu`s Harrier
Shikra
African Goshawk
Black Kite
Black Crake
Senegal Thick-knee
Black-winged Stilt
Black-bellied Plover
Spur-winged Lapwing
Black-headed Lapwing
Wattled Lapwing
Common Ringed Plover
Greater Painted-Snipe
African Jacana
Common Sandpiper
Common Greenshank
Wood Sandpiper
Common Redshank
Whimbrel
Eurasian Curlew
Bar-tailed Godwit
Ruddy Turnstone
Sanderling
Temmick`s Courser
Slender-billed Gull
Gray-hooded Gull
Lesser Black-backed Gull
Gull-billed Tern
Caspian Tern
Royal Tern
Sandwich Tern
Four-banded Sandgrouse
Speckled Pigeon
Mourning Collared-Dove
Red-eyed Dove
Vinaceus Dove
Laughing Dove
Black-billed Wood-Dove
Blue-spotted Wood-Dove
Namaqua Dove
Bruce's Green-Pigeon
Violet Turaco
Western Plantain-eater
Levaillant`s Cuckoo
Senegal Coucal
African Scops-Owl
Northern White-faced Owl
Greyish Eagle-Owl
Pearl-spotted Owlet
African Wood-Owl
Long-tailed Nightjar
Little Swift
African Palm-Swift
Green Woodhoopoe
Abyssinian Ground-Hornb.
African Pied Hornbill
African Gray Hornbill
Western Red-billed Hornb.
Malachite Kingfisher
Blue-breasted Kingfisher
Giant Kingfisher
Pied Kingfisher
Little Bee-eater
Swallow-tailed Bee-eater
White-throated Bee-eater
European Bee-eater
Abyssinian Roller
Rufous-crowned Roller
Blue-bellied Roller
Broad-billed Roller
Yellow-fronted Tinkerbird
Vieillot's Barbet
Bearded Barbet
Greater Honeyguide
Fine-spotted Woodpecker
Golden-tailed Woodpecker
Cardinal Woodpecker
African Gray Woodpecker
Brown-backed Woodpeck.
Eurasian Kestrel
Gray Kestrel
Lanner Falcon
Rose-ringed Parakeet
Senegal Parrot
Northern Puffback
Yellow-crowned Gonolek
Woodchat Shrike
Yellow-billed Shrike
African Golden Oriole
Fork-tailed Drongo
Black-h. Paradise-Flyc.
Piapiac
Pied Crow
Chestnut-backed S-l
Red-chested Swallow
Wire-tailed Swallow
Moscue Swallow
Fanti Sawwing
Little Greenbul
Common Bulbul
Northern Crombec
Zitting Cisticola
Oriole Warbler
Eurasian Blackcap
African Yellow White-eye
Blackcap Babbler
Brown Babbler
White-crowned Robin-C.
Whinchat
Northern Wheater
African Thrush
Long-tailed Glossy Starl.
Purple Starling
Bronze-tailed Starling
Yellow-billed Oxpecker
Scarlet-chested Sunbird
Beautiful Sunbird
Splendid Sunbird
Variable Sunbird
Western Yellow Wagtail
White-rumped Seedeater
Yellow-fronted Canary
N. Gray-headed Sparrow
House Sparrow
Chestnut-crowned S-W.
Little Weaver
Northern Red Bishop
Black-necked Weaver
Village Weaver
Lavender Waxbill
Orange-cheeked Waxbill
Red-cheeked Cordonbleu
Red-billed Firefinch
Cut-throat
Bronze Mannikin
African Silverbill
Village Indigobird


Dendrocygna viduata
Plectropterus gambensis
Pternistis bicalcaratus
Tachybaptus ruficollis
Ciconia episcopus
Phalacrocorax carbo
Phalacrocorax africanus
Anhinga rufa
Pelecanus onocrotalus
Pelecanus rufescens
Scopus umbretta
Ardea cinerea
Ardea purpurea
Ardea alba
Intermediate Egret
Egretta gularis
Egretta ardesiaca
Bubulcus ibis
Ardeola ralloides
Butorides striata
Gorsachius leuconotus
Threskiornis aethiopicus
Bostrychia hagedash
Platalea alba
Pandion haliaetus
Polyboroides typus
Gypohierax angolensis
Necrosyrtes monachus
Gyps africanus
Gyps rueppelli
Gyps fulvus
Terathopius ecaudatus
Circaetus beaudouini
Circaetus cinereus
Polemaetus bellicosus
Lophaetus occipitalis
Kaupifalco monogrammicus
Melierax metabates
Butastur rufipennis
Circus pygargus
Accipiter badius
Accipiter tachiro
Milvus migrans
Amaurornis flavirostra
Burhinus senegalensis
Himantopus himantopus
Pluvialis squatarola
Vanellus spinosus
Vanellus tectus
Vanellus senegallus
Charadrius hiaticula
Rostratula benghalensis
Actophilornis africanus
Actitis hypoleucos
Tringa nebularia
Tringa glareola
Tringa totanus
Numenius phaeopus
Numenius arquata
Limosa lapponica
Arenaria interpres
Calidris alba
Cursorius temminckii
Chroicocephalus genei
Chroicocephalus cirrocephalus
Larus fuscus
Gelochelidon nilotica
Hydroprogne caspia
Thalasseus maximus
Thalasseus sandvicensis
Pterocles quadricinctus
Columba guinea
Streptopelia decipiens
Streptopelia semitorquata
Streptopelia vinacea
Streptopelia senegalensis
Turtur abyssinicus
Turtur afer
Oena capensis
Treron waalia
Musophaga violacea
Crinifer piscator
Clamator levaillantii
Centropus senegalensis
Otus senegalensis
Ptilopsis leucotis
Bubo cinerascens
Glaucidium perlatum
Strix woodfordii
Caprimulgus climacurus
Apus affinis
Cypsiurus parvus
Phoeniculus purpureus
Bucorvus abyssinicus
Lophoceros fasciatus
Lophoceros nasutus
Tockus kempi
Corythornis cristatus
Halcyon malimbica
Megaceryle maxima
Ceryle rudis
Merops pusillus
Merops hirundineus
Merops albicollis
Merops apiaster
Coracias abyssinicus
Coracias naevius
Coracias cyanogaster
Eurystomus glaucurus
Pogoniulus chrysoconus
Lybius vieilloti
Lybius dubius
Indicator indicator
Campethera punctuligera
Campethera abingoni
Dendropicos fuscescens
Dendropicos goertae
Dendropicos obsoletus
Falco tinnunculus
Falco ardosiaceus
Falco biarmicus
Psittacula krameri
Poicephalus senegalus
Dryoscopus gambensis
Laniarius barbarus
Lanius senator
Corvinella corvina
Oriolus auratus
Dicrurus adsimilis
Terpsiphone rufiventer
Ptilostomus afer
Corvus albus
Eremopterix leucotis
Hirundo lucida
Hirundo smithii
Cecropis senegalensis
Psalidoprocne obscura
Eurillas virens
Pycnonotus barbatus
Sylvietta brachyura
Cisticola juncidis
Hypergerus atriceps
Sylvia atricapilla
Zosterops senegalensis
Turdoides reinwardtii
Turdoides plebejus
Cossypha albicapillus
Saxicola rubetra
Oenanthe oenanthe
Turdus pelios
Lamprotornis caudatus
Lamprotornis purpureus
Lamprotornis chalcurus
Buphagus africanus
Chalcomitra senegalensis
Cinnyris pulchellus
Cinnyris coccinigastrus
Cinnyris venustus
Motacilla flava
Serinus leucopygius
Serinus mozambicus
Passer griseus
Passer domesticus
Plocepasser superciliosus
Ploceus luteolus
Euplectes franciscanus
Ploceus nigricollis
Ploceus cucullatus
Estrilda caerulescens
Estrilda melpoda
Uraeginthus bengalus
Lagonosticta senegala
Amadina fasciata
Spermestes cucullata
Euodice cantans
Vidua chalybeata