GAMBIA 30.12.2016 - 6.1.2017
Lento Gambiaan ja Senegambia hotelli 30.12.2016
Herätys Espoossa 04.00 ja lento Gambian Banjuliin starttasi aikataulun mukaan 7.30 Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Oli iloinen yllätys tavata entinen kollega lentoasemalla ja todeta lomakohteenkin olevan sama. Välilasku Kanarian saarilla ja laskeuduimme helteiselle Banjulin lentokentälle 15.20 paikallista aikaa. Turvatarkastuksissa minut vedettiin sivummalle ja lintukuvaajan retkilääkkeet tarkastettiin erityisen tarkasti? No, maassa maan tavalla. Hotellin huone ei meitä tyydyttänyt, joten pienen supliikin jälkeen pääsimme rauhallisempaan huoneeseen. Oppaani Mamadou halusi tavata jo heti illalla ja sovimme lopullisesti viikon ohjelman. Miten mukava ja lämmin tapaaminen tutun lintuoppaan kanssa. Pitkän päivän jälkeen uni maittoi.
|
Senegambia hotelli ja lähiuima-allas
Kotu 31.12.2016
Herätys aamulla 6.10. Tänään retkeilen Mamadoun kanssa Kotun alueella. Paljon oli oppaita tarjolla Kotun sillalla. Keisarikalastaja saalisteli ja sain kuvia myös sinirintakalastajasta. Kiersimme golfkentän ja käväisimme jätealtailla. Pikkukiitäjiä lensi taivaalla. Hedelmälepakko oli päivälevolla puussa. Sää oli näin aamulla sopivan lämmin. Istuimme hetken lintujen ruokintapaikalla. Aamun ehkä hienoin havainto oli viirutäplätikka. Palasin takaisin hotelliin lepotauolle. Loppuiltapäivän retkellä palasimme taas Kotun alueelle. Miten hienoa on retkeillä asiantuntevan oppaan kanssa. Tutut kultakurpot löytyivät ja sain kuvia myös mm. abyssiniansininärhestä, mustahuitista ja savannivarpuspöllöstä. Illalla hotellilla järjestettiin isot uuden vuoden pirskeet ja uusi vuosi vaihtui rakettien räiskeessä. Ennen nukkumaanmenoa vietimme vielä hetken uuden tuttavapariskunnan Teijan ja Tapsan terassilla.
|
Kotun sillan opastuskeskus
Oppaani Mamadou W. Jallow
Hedelmälepakko päivälevolla
African Tiger on yleinen päiväperhonen
Arovarpushaukka (Accipiter badius)
Bijolo 1.1.2017
Tänään oleilemme hotellin alueella. Päivällä ruokailimme yhdessä eilen tapaamamme pariskunnan kanssa. Iltapäivällä käväisin hotellin läheisellä Bijolo-metsäalueelle, mutta kuvattavaa ei erikoisemmin löytynyt. Pääsin kuitenkin kuvaamaan vihersäihkyjää ja valkosuomutimalia. Kuulin jo aiemmin Mamadoulta, että puolet puiston metsästä on kaadettu. Väistyvä presidentti on päättänyt rakentaa kyseiselle paikalle hotellin? Illalla valmistelimme jo huomista Tendaban retkeä.
|
Atlantin valtameri
Afrikankukaali (Centropus senegalensis)
Valkosuomutimali (Turdoides plebejus)
Tendapa ja Kiang West National park 2.1.2017
Herätys aamulla 6.00 ja aamupalan jälkeen lähtö Tendapaan 7.30. Tällä kertaa yövymme Tendapa Campissä, joten menomatkalla ehdimme tehdä useita pysähdyksiä. Mamadou oli sopinut lounaan Abca`s ravintolaan matkan varrella. Chicken yassa oli maukasta ja pysähdyimme perinteiseen siltapaikkaan n.10 kilometriä ennen Tendapaa. Lämpötila oli jo +35 °C ja havaitsimme mukavia petolintuja: niittysuohaukkapari, hanhi- sekä savannikorppikotkan. Majoittumiseen jälkeen lähdimme vielä käymään Kiang West luonnonpuistossa, joka on maisemaltaan kohtuullisen avointa pensassavannia. Jälleen hienoja havaintoja: ilveilijäkotka ja kastanjavarpuskiuru sekä kolme kalkkunasarvekasta. Onneksi huoneemme suihku toimi ja piristi hikisiä retkeilijöitä. Illallinen 19.30 ja hieman päivän havaintojen kertausta huippuopas Mamadoun kanssa
|
Tendapan avointa pensassavannia
Siltapaikka ennen Tendapaa
Lisko termiittikeolla
Kastanjavarpuskiuru (Eremopterix leucotis)
Tarja ja kulkuneuvomme Mitsu
Liitokotka (Terathopius ecaudatus)
Tendapa Camp
Gekko hyönteisjahdissa ulkovalaisimen sisällä
Tendaban veneretki 3.1.2017
Mielenkiintoinen yö majoituksen suhteen. Illalla havaitsisin ulkoterassin lampun sisällä noin viitisentoista senttisen gekon ja aamulla heräsimme kunnolla liskon siirryttyä huoneen sisälle. Noin 7.30 lähdimme veneretkelle Gambiajoen sivujuoksulle. Mukana oli myös paikallinen, tosi asiantunteva opas. Nyt joella oli ehkäpä hieman helmikuun loppua hiljaisempaa, mutta mielenkiintoisia havaintoja olivat taistelukotka, piispa- sekä kyyryhaikara. Koska kierros sujui odotettua nopeampaa, palasimme vielä etsimään af- rikanuikkukanaa. Ei löytynyt tälläkään kertaa, mutta neljä krokotiilia säväyttivät. Todella harvinaista oli lisäksi havaita Gambiajoessa pullonokkadelffiinejä, jotka esittelivät muutaman taidokkaan ilmalennon. Paluumatkalla Pajeron lämpömittari näytti +35°C ja palasimme rauhallisesti hotellille ja kuvasin useita päiväpetolintuja mm. rosvo-, afrikanlaulu- sekä heinäsirkkahaukan. Oppaamme Mamadou halusi näyttää kotikylänsä ja kävimme hänen leskiäitinsä kotona. Voi mahdoton, miten vaatimattomasti ihmiset voivat asua. Mamadou perheen vanhimpana poikana on ottanut vastuun sukulaistensa elättämisestä ja kävimme katsomassa hänen äidilleen rakentamaansa uutta taloa. Illalla kuvien järjestelyä ja kameroiden huoltoa.
|
Auringonnousu Gambiajoella
Paikallinen lintuopas ja veneen ohjaaja aamuvarhaisella
Krokotiili aamun lämmössä
Marsh Mongoose
Vasarapäähaikara (Scopus umbretta) ja pesä
Tulevia lintuoppaita
Tujureng ja Tanji 4.1.2017
Tänään on tarkoitus retkeillä Banjulin eteläpuolella noin 20 km päässä sijaitsevalla Tujurengin alueella. Lähdimme Mamadoun kanssa matkaan kahdeksan aikaan aamulla. Tujurengin Woodsin alue on avointa pensaikkoa, muutama isompi puu siellä täällä. Korkeita puita on oppaani mukaan katkottu liikaakin ja linnusto on vähentynyt. Mamadou on taitava lintujen äänien matkija ja tällä kertaa hän äänteli petolinnun kynsiin joutuneen kutojan varoitusta matkien. Todella tehokasta! Bulbuleita, medestäjiä, ym. pikkulintuja parveili lähipuissa. Löysimme myös kaksi tikkaa, ruskoselkätikan sekä ruso-otsatikkasen. Harmittavasti säikäytämme kaksi pikkuaavikkojuoksijaa edestämme ja kuvat jäivät ottamatta. Paluumatkalla kävelimme parin kilometrin lenkin Tangin satamakylän rannalla. Söimme lounaan Tangin Birdreserve alueella ja kuvasin juottopaikan lintuja parin tunnin ajan. Punaparatiisimonarkki sekä guineanviolettituraco olivat ehkäpä harvinaisimmat virkistyjät. Mustapääkerttu pariskunta kävi myös lampareessa ja soitin Mamadoulle mustapääkertun laulua, jota hän ei tältä Euroopan talvehtijalta ollut koskaan kuullut. Olin takaisin hotellilla neljän aikoihin iltapäivällä.
|
Tujureng ja maanviljelijöitä heinänteossa
Afrikankuhankeittäjä (Oriolus auratus)
Tanjin kalasatama
Kuningastiira (Thalasseus maximus)
Vihermarakatti ja mustapääkerttunaaras juomapaikalla
Farasuto Forest ja Marakissa 5.1.2017
Tänään aloitimme retken Farasuton metsäalueelta. Se sijaitsee n. puolentunnin ajomatkan päässä Senegambia hotellista itään. Oppaani Mamadou on metsikön vastuuhenkilö Gambiassa, joten saattoi odottaa mielenkiintoisia lintuhavaintoja. Eikä tarvinnut pettyä. Löysimme kolme eri pöllölajia: afrikanpöllön, valkonaamapöllösen, tuhkahuuhkajan sekä piilottelevan silmälasihaikaran. Todella hieno havainto oli ainoastaan metsissä viihtyvän afrikanlintuhaukan löytyminen ja onnistuin myös kuvaamaan linnun. Jatkoimme matkaa n. puolentunnin ajan etelään Marakisan Eco- lodgeen. Mamadou järjesti minulle pienen kanoottiretken läheiselle joelle. Afrikankeisarikalastaja oli hyvin kuvattavissa. Lounaan jälkeen kuvasin reilun tunnin ajan lintujen juottopaikalla mm. palmikkokäkeä. Vielä lähtiessä löysimme paikallisten pikkupoikien avustuksella päivän neljännen pöllölajin: afrikanpöllösen. Noin neljältä olin takaisin hotellilla ja kiitin vielä opastani mainioista pöllöhavainnoista
|
Farasuto Forest
Metsään istutettu puu
Tuhkahuuhkaja (Bubo cinerascens)
Afrikanpöllönen (Otus senegalensis)
Marakisan veneretki
Palmukorppikotka (Gypohierax angolensis)
Sun-squirrel, aurinko-orava
Lintujen juottopaikalla on paljon kuvattavaa
Kotu 6.1.2017
Viimeinen päivä Gambiassa. Iltapäivällä on kuljetus Banjulin lentokentälle, joten aamulla on vielä mahdollisuus pieneen retkeen. Siispä lähdimme aamukahdeksalta Kotun sillan ja golfkentän alueelle. Mamadou houkutteli jälleen lintuja vihellyksillään ympärillemme. Hän kävi tarkistamassa golfkentällä pensaikkoisen alueen ja niinpä pääsin pian kuvaamaan maassa piilottelevaa pitkäpyrstökehrääjää. Golfkentän kävelyretkeen jälkeen palasimme Kotun sillan lintuinfoon, jossa on myös lintujen ruokinta- ja juoma- paikka. Kuvasin pikkulintujen lisäksi liekkitikkasta ja pisamatikkaa. Annoin Mamadoulle läksiäislahjaksi pussillisen koulutarvikkeita. Puolenpäivän aikaan luovutimme hotellihuoneen ja iltapäivä kahdelta siirryimme lentokentälle. Paluu Suomen paukkupakkasiin oli edessä.
|
Kotun infopiste
Pisamatikka (Campethera punctuligera)
Harmaaturako (Crinifer piscator)
Isopunatasku (Cossypha albicapillus)
Guineanruostegueretsa
Loppukommentit
Lämmintä tässä maassa riittää. Päivälämpötilat olivat auringossa +33-35 °C välillä ja öisin n. +20 °C. Ihmiset ovat ystävällisiä ja vältyimme sairastumiselta. Hyttysenpuremia oli viime kevättä vähemmän. Lintuoppaita maassa riittää ja oma oppaani Mamadou W. Jallow on todella asiantunteva, sujuva ja huumorintajuinen. Lähetin oppaalleni etukäteen Suomesta retkisuunnitelmani ja sovimme opastuksen hinnasta etukäteen. Mamadou oli koko viikon oppaana ja hän järjesti kuljetuksen, majoitukset ja opastuksen. Hänen ennakkovalmisteluillaan sekä taitavalla äänien matkinnallaan löytyi monta mielenkiintoista lintulajia. Uusia gambianpinnoja löytyikin 37. Hänen mukaansa linturikkainta aikaa Gambiassa on marras- ja joulukuu. Ehkäpä tuo ajankohta tulee vielä joskus tulevaisuudessa testattua. Mamadou toimi myös autonkuljettajana, joka on etu välillä kaoottisessa Afrikan liikenteessä. Tienviittojakaan ei löydy kaikkialta ja oppaan avulla välttyy eksymiseltä sekä apuaan tarjoavilla bumstereilta. Kotiin palattuamme jännitämme Gambian poliittista tilannetta. Suostuuko entinen presidentti luopumaan vallasta ja saammeko tulevaisuudessakin matkustaa tähän upeaan Afrikan maahan?
|
Lajiluettelo, 176 lintulajia
| |
|