GAMBIA JA SENEGAL 19.2 - 6.3.2019

Afrikansirohaukat


19.2.2019 Saapuminen Gambiaan

Aamulla oli herätys kello kuusi ja lähdimme pojan luota yökylästä kohti lentokenttää tuntia myöhemmin. Lento Banjuliin lähti hieman myöhässä yhdeksän jälkeen. Saavuimme Gambiaan aikataulussa iltapäivällä neljän aikoihin ja Sunset hotellilla olimme paria tuntia myöhemmin. Olin sopinut tapaavani vakio-oppaani Mamadoun vielä myöhemmin illalla, mutta paikalle ilmaantui Sainey Barry. Mamadou oli saanut opastuskeikan Marokkoon ja tapaamme hänet ehkä muutaman päivän kuluttua. Iltamyöhällä istuimme vielä hetkisen hotellimme terassilla ja katselimme mereen heijastuvaa täysikuuta.

 

Sun Beach hotelli

Sun Beach hotelli


Huonenumero


Ilta hotellilla


20.2.2019 Lähialueeseen tutustuminen, Cape road`n ympäristö

Levottomasti nukutun yön jälkeen heräsimme aamuseitsemältä. Merellä tuuli kohtuullisen kovaa, mutta lämpötila oli jo lähes kaksikymmentä lämpöastetta. Aamupalan jälkeen lähdin kävelemään yksin hotellilta etelään Cape road -tien suuntaan. Rannalla hotellin läheisyydessä oli rantaravintola ja makeanveden allas, johon pysähdyin hetkeksi kuvaamaan. Räyskät liitivät veden pinnassa, kirjokalastaja saalisteli ja haarahaukka kantoi nokassaan risuja pesäänsä. Cape Roadin sillalla oli pikku- sekä isokuovi sekä muutama sahelinpaksujalka. Taivaalla kaarteli keltapäähaukka. Palasin hotellille puolen päivän aikaan ja Mamadou soitti tulevasta Senegalin retkestä. Vielä iltapäivällä kävelimme hotellin läheisellä rannalla ja kuvasin hotellihuoneen edustalla lehmähaikaraa sekä kolmea paimenharakkaa.

 

Sun Beach hotellin ranta

Sun Beach hotellin ranta


Tarja Calypso baarissa

Huonenumero


Calypso baarin lampi

Calypso baarin lampi


Räyskä (Sterna caspia) juomassa

Räyskä juomassa


21.2.2019 Banjul ja Kotu

Oppaani Sainey saapui hotellille yhdeksän aikaan ja suuntasimme Banjulin suuntaan. Pomppuinen ja pölyävä merenrantatie oli pettymys. Oli korkean veden aika ja lokit ja kahlaajat olivat kaukana rannasta, joten suuntasimme Kotun alueelle. Matkalla kuvasin sähkölangalla istuvaa arovarpushaukkaa ja pensaassa piilottelevaa rosvohaukkaa. Petolintujen ruokinta oli käynnissä, haarahaukat ja huppukorppikotkat kiertelivät ympärillämme. Cykle Tracin varrella bongasimme savannivarpuspöllön sekä neljä pelikaania taivaalla kaartelemassa. Päivälevon jälkeen kävelimme Tarjan kanssa rantaa pitkin läheiselle tekolammelle ja oluttauon aikana havaitsimme lammikossa useita krokotiilejä. Räyskät ja harmaapäälokit kävivät lammella juomassa. Pari kaislamerimetsoa ja kolme kirjokalastajaa sukeltelivat saaliin toivossa.

 

Banjulin rantatie

Banjulin rantatie


Kotun opastuskeskus

Kotun opastuskeskus


Petolintujen ruokintaa

Petolintujen ruokintaa


22.2.2019 Bajakarr ja Bintang

Aamuseitsemältä olimme jo aamupalalla ja puoli kahdeksan lähdimme oppaamme Saineyn johdolla Gambiajoen eteläpuolta idän suuntaan. Pääkohteemme tulisi olemaan Kampanti-niminen viljelyalue noin sadan kilometrin päässä Banjulista. Toivoimme näkevämme petolintuja ja jo matkalla pääsin kuvaamaan harmaatuulihaukkaa sekä kaartelevaa rosvohaukkaa. Ensimmäinen uusi Gambiapinna tällä reissulla oli oksalla päivystävä afrikanlauluhaukka. Saavuimme Kampantiin ja hetkisen kierreltyämme pysähdyimme puun varjoon tarkkailemaan läheiselle juomapaikalle saapuvia lintuja. Afrikanvuorikotka saapui juomapaikalle hätistäen muut linnut kauas taivaalle, taas gambiapinna. Vielä lopuksi kaksi sirokotkaa kaarteli yllämme, viimeksi olin nähnyt kyseisen petolinnun Keniassa kolmekymmentä vuotta sitten. Pysähdyimme Bintangissa lounaalle Abcas Creek Lodgeen. Terassin juomapaikalla sain kuvattua värikkään ja äänekkään viikunakottaraisen. Palasimme hotellille viiden aikaan ja ruuhka markkinapaikoilla oli melkoinen. Kiitimme opastani onnistuneesta petolinturetkestä. Pulahdimme mereen hikisen päivän päätteeksi.

 

Kampantin avointa viljelyaluetta

Kampantin avointa viljelyaluetta


Lepohetki petolintujen juomapaikalla

Lepohetki petolintujen juomapaikalla


Nuori afrikanvuorikotka (Hieraeetus spilogaster)

Nuori afrikanvuorikotka


Lounastauko Abcas ravintolassa

Lounastauko Abcas ravintolassa


23.2.2019 Farasuto Forest

Päivän retkikohteeni oli Farasuton metsä ja avoin pensaikkoalue Kuloron läheisyydessä. Automatkaan Saineyn kanssa kului reilu tunti, koska ruuhkaa teillä viikonloppunakin riittää. Oppaani mukaan ilmapiiri Gambiassa on muuttunut parempaan suuntaan uuden presidentin myötä. Poliiseja näkee harvakseltaan teillä partioimassa ja ihmiset uskovat korruptionkin maassa vähenneen. Saavuimme Farasutoon yhdeksän jälkeen ja kaikki Kuloron taajaman asukkaat tervehtivät opastani hänen kotikylässään. Tältä alueelta tulevat lähes kaikki Gambian osaavat lintuoppaat. Mukaamme lyöttäytyi nuori opasharjoittelija ja hänen tarkkojen silmien ansiosta löysimme kaksi nauhakehrääjää sekä puissa piilottelevan valkonaamapöllösen. Jatkoimme tiheään metsään, josta löysimme harvinaisen afrikanpöllön. Vesialtailla elää luonnonvaraisia krokotiilejä ja yhdessä englantilaisen lintuharrastajan kanssa havaitsimme pensaikossa piilottelevan silmälasihaikaran. Sainey johdatti minut lintujen juottopaikalle, jossa näimme harmaahunaja- ja hunajaoppaat. Täplähunajaopas jäi tälläkin kertaa näkemättä. Päivän ainut uusi gambiapinna oli yllättäen leppälintu. Illalla nautimme hotellin erinomaisesta illallisesta sekä viihdyttävästä live reggaemusiikista.

 

Farasuto

Farasuto


Oppaamme Sainey Barry

Oppaamme Sainey Barry


Nauhakehrääjä (Caprimulgus climacurus) päivälevolla

Nauhakehrääjä päivälevolla


24.2.2019 Old Cape Road

Tänään oli suunnitelmana viettää päivä hotellilla leväten. Aamulla Tarja tunsi olonsa heikoksi, ilmeiseti eilisestä malarialääkityksestä johtuen. Tarja jäikin hotellille lepäämään ja päätin lähteä lähiretkelle Old Cape Roadin alueelle. Pysähdyin Calypso-baarin altaille ja kuvasin lentäviä pikku- ja afrikanpalmukiitäjiäkiitäjiä. Parvi pronssimanikkejä lehahti pensaasta lentoon ja abessiniansininärhi oli mukavasti kuvattavissa. Cape Roadin sillalla kaarteli guineanhaarapääskyjä, kaksi kuningastiiraa lensi joen suuntaan ja muutama mehiläissyöjä oli hyönteisjahdissa yläpuolellani. Palasin hotellille puolen päivän aikaan ja Tarjankin olo oli parantunut tunnin levon ansiosta. Illalla ennen auringonlaskua kuvasin Cape Pointissa ohilentäviä lokkeja ja tiiroja. Kaksi pikkukuovia ruokaili rantahietikolla. Ilta oli poikkeuksellisen tuulinen, joten ehdin vielä hotellihuoneessa katsoa päivän valokuvat.

 

Old Cape`n rantatie

Old Cape`n rantatie


Old Cape`n suojelualue

Old Cape`n suojelualue


Kirjokalastaja (Ceryle rudis)

Kirjokalastaja


25.2.2019 Abuko Forest

Aamun suunnitelmissa on käynti legendaarisessa Abukon metsässä. Sainey saapui aamulla kahdeksalta ja lähdimme kohti tuttua metsäaluetta. Liikenne oli onneksi normaalia hiljaisempaa ja saavuimme opastuskeskukseen hieman ennen yhdeksää. Polun alkupään lammikolla olen aikaisemmin kuvannut afrikankeisarikalastajaa, mutta nyt emme lajia nähneet. Sainey kertoi kalastajan kenties siirtyneen paremmille kalastusapajille. Jatkoimme syvemmälle metsään ja mielenkiintoisia lintuja alkoi löytyä. Kuten oppaani kertoi, toisinaan paikka voi todella hiljainen, mutta nyt havaitsimme harmaapäälepinkäisen. Pääsin myös kuvaamaan tätä todella arkaa lintua. Lisää mielenkiintoisia lajeja olivat kylähelttasieppo, pensasininokka sekä vihertöyhtöturaco. Vietimme hetken eläintarhan piilokojussa, mutta mitään erityistä ei ilmestystynyt lintujen juomapaikalle. Paluumatkalla näimme vilauksen afrikanlintuhaukasta ja opastani jäi harmittamaan, ettemme päässeet kuvaamaan piilottelevaa petolintua. Jälleen hyvä lintupäivä ja iltapäivällä vietimme aikaa Tarjan kanssa hotellin altaalla.

 

Abukon suojelualue

Abukon suojelualue


Guineansukasnokka (Bleda canicapillus)

Guineansukasnokka


Vihermarakatti

Vihermarakatti


Iltapäivä hotellin allasalueella

Iltapäivä hotellin allasalueella


26.2.2019 Toubacouta Senegal

Tänään lähdemme kolmen päivän matkalla Gambian pohjoispuolen Senegaliin. Odottaessamme opasta Saineytä puoli kahdeksaksi, näin hotellin yläpuolella ison ja eksoottisesti lentävän turacoa muistuttavan linnun. Afrikanvaristen hätistellessä outoa ilmestystä se pakeni lähipuuhun ja jäi onneksemme paikalliseksi. Sain kuvattua linnun ja se paljastui pussisarvinokaksi. Kun Sainey saapui hän totesi linnun olevan varmistettu ensihavainto Banjulin alueella ja kokeneelle oppaalleni gambiapinna. Hyvä onni päättyi kuitenkin nopeasti, sillä saavuttuamme Banjulin lauttarantaan liikennöinti pohjoisrannalle oli jälleen pysähtynyt. Nopean pohdinnan jälkeen päätimme kiertää Senegaliin Farafennin sillan kautta. Ylimääräistä ajomatkaa tuli n. 350 kilometriä. Matkalla ilahdutti kaarteleva savannikotka sekä sahelinkäärmekotka. Tullimuodollisuuksien jälkeen pääsimme Toubacoutaan ja kauniiseen hotelli Keur Salumiin. Illalla teimme parin tunnin veneretken lähikosteikolle. Lopuksi veneitä alkoi kerääntyä erään lähisaareen ympärille ja auringonlaskun aikoihin saimme seurata jopa satojen haikaroiden sekä kaislamerimetsojen saapumista yöpymispensaikkoon. Illallisella nautimme alkupalaksi mustekalaa ja pääruoaksi barrakudaa. Uni maistui pitkän päivän jälkeen.

 

Guineansarvinokka (Ceratogymna elata), vain muutama havainto Gambiassa

Pussisarvinokka


Banjulin satama-alue

Banjulin satama-alue


Farafennin uusi silta

Farafennin uusi silta


Hotelli Keur Saloun, Toubacouta

Hotelli Keur Saloun, Toubacouta


Goljathaikara (Ardea goliath)

Goljathaikara


Haikarat ja merimetsot saapuvat yöpymään

Haikarat ja merimetsot saapuvat yöpymään


27.2.2019 Kaolack Senegal

Nukuimme hyvin eilisen rankan ajomatkan jälkeen. Ennen aamupalaa istuimme ulkona ja aamu valkeni hieman pilvisenä. Lähipuun alla ruokaili parvi kannusfrankoliinejä. Pensaasta kuului tuttua varoittelua, punarinta on eksynyt näin etelään muuttomatkallaan. Lähdimme ajamaan koilliseen kohti Kaolacia. Oli melkoinen tuuli ja hiekka pöllysi. Saavuimme vilkaaseen taajamaan ja pienen paikallisen avustuksen avulla saavuimme hotelli Le Relais de Kaolackiin puolenpäivän aikaan. Kuvasin huonesiivousta odotellessa riuttatiiroja sekä kaitanokkalokkeja. Myös nuori ja aikuinen valkosiipilokki suorittivat ohilennon hotellimme edustalla. Lounaan jälkeen lähdimme kohti afrikansirohaukkojen yöpymispaikkaa. Matkasimme noin parinkymmenen kilometrin päähän Kaolacin eteläpuolelle. Matkalla havaitsimme kolme eri korppikotkalajia puussa istumassa, savanni-, suomu- ja hanhikorppikotkan. Sahelinkottarainen ruokaili puun alla. Saavuimme pienelle joelle ja paikallinen opas odotti pienen puisen veneensä kanssa. Ylitimme pelkoja uhmaten pikkuruisen, mutta kuulemma syvän jokiuoman ja lähdimme kävelemään kohti kahden kilometrin päässä näkyvää metsikköä. Noin kuuden aikaan kymmeniä afrikansirohaukkoja alkoi laskeutua lähipuiden latvoihin. Todella ikimuistoinen kokemus. Hieman myöhemmin myös pikkutuulihaukkoja saapui yöpymispuihin. Palasimme hotelliimme kahdeksalta ja kalaillallisen jälkeen oli vuorossa ansaittu lepo sekä kylmä olut.

 

Majapaikka Kaolacissa

Majapaikka Kaolacissa


Kanootilla kohti afrikansirohaukkojen yöpymispaikkaa

kanootilla kohti afrikansirosuohaukkojen yöpymispaikkaa


Afrikansirohaukka (Chelictinia riocourii)

Afrikansirohaukka


Pikkumehiläissyöjä (Merops orientalis)

Pikkumehiläissyöjä


28.2019 Paluu Banjuliinl

Hyvin, mutta Tarjan mielestä levottomasti nukutun yön jälkeen heräsimme seitsemän aikaan. Aamutoimien jälkeen ennen aamupalaa istuimme lähirannalla auringonnousua ja lokkipaljoutta ihastellen. Yhdeksän jälkeen aloitimme paluun Gambiaan. Pysähdyimme Farafennin risteykseen pohtimaan paluureittiä. Sainey soitti lauttarantaan ystävälleen, joka kertoi lautan liikennöivän. Ajoimme reipasta vauhtia kohti rajavyöhykettä. Matkalla tielle pomppasi parvi louhikkopyitä, jälleen uusia gambiapinna. Myös pikkutuulihaukka saalisti aukealla paikalla. Parin poliisipysähdyksen vuoksi saavuimme laivarantaan ennen puoltapäivää. Saineyn ansiokkaalla puhetaidolla pääsimme läpi tiheän lauttaa odottavan ihmisjoukon. Automme oli viimeinen, joka pääsi lauttaan sisään. Gambiajoen ylitys kesti noin puoli tuntia ja satamassa yritimme löytää uivasta lokkiparvesta etelänselkälokkia. Emme onnistuneet, koska selkälokista erottaminen on helpompaan vierekkäisistä linnuista kokoeron avulla. Banjulissa nautitun lounaan jälkeen kävimme lähimarketissa ja palasimme neljän jälkeen hotelliimme. Senegalista löysimme muutaman hienon lintupaikan, kommunikointi oli hieman vaikeaa ranskan kielellä ja maaseudun muovijäte yllätti. Taajamien pikkukylät olivat Gambiaan verrattuna hiljaisia. Onnistunut retki jälleen kerran.

 

Aamuhavainnointia joen läheisyydessä

Aamuhavainnointia joen läheisyydessä


Hiljainen pikkukylä Senegalissa

Hiljainen pikkukylä Senegalissa


Banjulin lautta

Banjulin lautta


Vaaleasininärhi (Coracias cyanogaster) Sun Beach hotellin puutarhassa

Vaaleasininärhi Sun Beach hotellin puutarhassa


1.3.2019 Rantapäivä hotellilla

Aamulla heräsimme kovaan tuulen kohinaan. Jo eilen sääennusteesta päättelin, että tuulen suunta on suoraan päin terassiamme. Perinteisen aamun mahalääkityksen nautimme sisätiloissa. Aamupalan jälkeen suuntasimme auringonottoon hotellin allasalueelle. Tuuli edelleen navakasti, joten aurinkovarjon pystyttäminen oli mahdotonta. Lounaan jälkeen siirryimme meren rantaan palmun alle suojaan auringolta. Siirryin neljän aikaan Cape Pointin kärkeen kuvaamaan niemen ohittavia lintuja. Parvi pikkukuoveja lensi pohjoisen suuntaan matalalla veden pinnan yllä. Taivaalla kaarteli sääksi ja sain hyviä lentokuvia keltapäähaukasta. Räyskat, kuningas-, riutta sekä hietatiirat lensivät ohi niemenkärjen. Päivän lepo teki hyvää Senegalin retken jälkeen, mutta taas huomenna mennään tutustumaan Gambian luontoon ja linnustoon.

 

Sun Beach hotelli

Sun Beach hotelli


Päiväkävelyllä

Päiväkävelyllä


Harmaapäälokki (Larus cirrocephalus) hotellin rannassa

Harmaapaalokki hotellin rannassa


Keltapäähaukka (Falco biarmicus)

Keltapäähaukka


2.3.2019 Marakissa

Eilen poltin hieman toista jalkaani auringossa, joten varmuuden vuoksi oli pukeuduttava pitkiin housuihin päivän retkelle. Yöllä nukuin huonosti kipeän jalan vuoksi. Tänään retkikohteena oli minulle jo entuudestaan tuttu Marakisan eteläpuolen jokialue. Sainey oli valmiina hieman puoli kahdeksan jälkeen. Brikaman taajamassa oli paljon paikallisia liikkeellä, olihan lauantai ja markkinapäivä. Automatkaan kului reilu tunti ja Saineyn valmistellessa kanoottia katselin ympäröivää jokimaisemaa. Kaunis vaaleasininärhi lensi ylitseni ja sahelinpaksujalat pelästyivät Saineyn työntäessä kanoottia veteen. Etenimme hitaasti eteenpäin oppaani meloessa ja minun tarkkaillessa ympäristöä. Afrikankeisarikalastaja ponnahti lentoon yllättäen ja lampiviklo ruokaili jokirannan liejussa. Muutama turturikyyhky päivysti joenvarren pensaassa. Tuuli oli myötäinen ja pohdin paluumatkaa vastatuuleen. Olimme jo jättää kanootin rantaan ja siirtyä kävelijöiksi, mutta minun siirtyessä veneessä etupenkkiin aloimme päästä taas eteenpäin. Jatkoimme autolla joen toisella puolella sijaitsevaan ravintolaan, jonka katetussa pihapiirissä on hyviä lintujen juoma-astioita. Sain kuvattua kolmea eri lajin kottaraista sekä vihdoinkin oppaani löytämää toista afrikankeisarikalastajaa. Taivaalla kaarteli palmu- sekä nuori kiljumerikotka. Palasimme hotellille sovitusti kahden aikaan ja matkalla piipahdin ostamassa vaimon huomista synttäripäivää juhlistaakseni pullon kuplajuomaa. Vietin illan terassin varjossa punaisia jalkojani varoen Tarjan ottaessa aurinkoa meren rannalla.

 

Marakissan kanoottiretki

Marakissan kanoottiretki


Kutojalinnun pesiä

Kutojalinnun pesiä


Paimenharakat (Ptilostomus afer) juomapaikalla

Paimenharakat juomapaikalla


Riuttahaikara (Egretta gularis)

Riuttahaikara


3.3.2019 Vatsavaivoja ja Tarjan syntymäpäivä

Aamulla oli tarkoitus juoda lasilliset kuplivaa vaimoni syntymäpäivän kunniaksi. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska olimme molemmat vatsavaivaisia. Eilen oli ollut Lariam-malarialääkkeen aika ja tutut sivuoireet palasivat taas hieman voimakkaampina, huimausta, pääkipua ja vatsavaivoja. Pientä kuumettakin oli Tarjalla illalla. No, käytin sisäpäivän digikuvien tarkasteluun. Tälle retkelle hankin pienen kannettavan tietokoneen ja retkitarinoiden sekä päivän kuvien selaaminen sujuu helposti. Kävin myös Cape Pointin kärjessä seuraamassa merilintujen liikehdintää, mutta mitään erityistä kuvattavaa ei tällä kertaa löytynyt.

 

Tarjan syntymäpäivä

Tarjan syntymäpäivä


Iltakuvaushetki hotellin rannassa

Iltakuvaushetki hotellin rannassa


Rannan lintuopastuspiste

Rannan lintuopastuspiste


Riuttatiira (Sterna sandvicensis)

Riuttatiira


4.3.2019 Brufut Woods ja shoppailua

Aamulla heräsimme kumpikin hyväkuntoisina. Tarja nukkui lähes puoli vuorokautta ja vatsavaivat olivat poissa. Aamupäivän vietimme rannalla aurinkoa ottaen. Sainey tuli hakemaan meitä iltapäivällä kolmelta ja kävimme läheisessä supermarketissa ostamassa tuliaiset työkavereille. Tarja jäi hotellille ja lähdimme oppaani kanssa Brufutin metsäalueelle. Valitettavasti liikenneruuhka oli taas melkoinen ja pääsimme perille reilun tunnin päästä. Savannimedestäjä oli ruokailemassa kukissa ja haaramehiläissyöjä istui puun oksalla. Liekkitikkanen naputteli puun keltaista hedelmää, kaksi pisamatikkaa äänteli vieressämme. Päivän paras havainto ja taas uusi gambiapinna oli ohilennon suorittanut palmuhaukkapariskunta. Vietettyäni vielä hetkisen lintujen juottopaikalla palasimme hotellille puoli seitsemän. Illalla vietimme suomalaisten naapuriemme Henrikssonien kanssa myöhästyneitä Tarjan synttäreitä.

 

Brufutin metsäalue

Brufutin metsäalue


Brufutin suojelualue

Brufutin suojelualue


Liskohaukka (Kaupifalco monogrammicus)

Liskohaukka


Punaparatiisimonarkki (Terpsiphone rufiventer) hyönteisjahdissa

Punaparatiisimonarkki hyönteisjahdissa


5.3.2019 Old Cape Road ja paluuvalmistelut

Aamulla heräsimme virkeinä puoli kahdeksan aikaan. Tajusimme vasta pari päivää sitten, että ikkunassamme on tuuletusmahdollisuus ja nyt öisinkin on ollut miellyttävän viileää. Aamupalan jälkeen päästin lähteä vielä pienelle retkelle, koska saimme huoneeseen muutaman tunnin lisäaikaa ja myös iltapäivän lentokenttätaksin sovittua. Lähdin taksikyydillä läheiselle Cape Roadin sillalle ja ajattelin palata myöhemmin jalkaisin takaisin hotellille. Hieta- ja riuttatiiroja lensi ohitseni merelle päin. Neljä pelikaania laskeutui kosteikolle. Tutut pikkukuovit ja rantasipit ruokailivat lietteellä. Parvi jouhipääskyjä pysähtyi sillan asfaltille etsimään hyönteisiä. Heinäkerttu oli näyttävästi kuvattavissa paluumatkalle. Hotellille palattuani kirjoitin vielä hieman retkitarinaan tietokoneella ja siirsin viimeiset kuvat oikeisiin kansioihin. Myöhäisen lounaan jälkeen pakkasimme matkatavarat ja taksi oli valmiina hieman ennen viittä. Iltapäiväruuhka oli taas melkoinen, mutta onnistuimme pääsemään ajoissa Banjulin lentokentälle ja lähtöselvitys sujui joutuisasti. Lento Suomeen lähti aikataulussa puoli kahdeksan ja Helsingissä olimme hieman ennen aamu seitsemää. Kotiin Seinäjoelle saavuimme puolenpäivän aikaan.

 

Hotellihuoneemme

Hotellihuoneemme


Old Cape`n silta

Old Cape`n silta


Supermies

Supermies


Jo melkein takaisin Suomessa

Jo melkein takaisin Suomessa


Loppukommentit

Kolmas Gambianmatkamme oli onnistunut. Terveystilanne meillä kummallakin oli hyvä lukuun ottamatta malariapillereiden aiheuttamaan heikkoa oloa. Ehkä vaihdamme seuraavalla matkalla Lariam-malarialääkkeen toiseen. Yleinen ilmapiiri Gambiassa oli positiivisempi uuden presidentin valinnan jälkeen. Ihmiset ovat paremmin työllistettyjä ja ikäviä poliisipartioita näkyi enää harvakseltaan. Senegal tuntui mielestämme vielä Gambiaakin köyhemmältä maalta. Muoviroskaa tässä Gambiaa ympäröivässä maassa riittää. Senegalin lintukohteet oli oikein valittu ja mikäli lauttayhteys toimii niin tässä maassa kannattaa vierailla. Ranskan kieli tietenkin haittaa keskustelua paikallisten kanssa. Gambiassa oppaaksemme olimme alun perin sopineet tutun Mamadoun, mutta hänen työesteidensä vuoksi Sainey Barry oli oppaamme koko matkan ajan. Hän on luotettava, ystävällinen ja hyvin linnut tunteva opas. Hänelle oli tosin tyypillistä olla vartin myöhässä sovituista tapaamisista, mutta muuten kaikki sujui sulavasti. Sainey oli suuri reggae-musiikin ystävä ja Bob Marleyn hitit alkoivat tuntua liiankin tutuilta kahden viikon aikana. Liikenne aamuisin ja iltapäivisin paikallisten työpäivän päättyessä oli todella ruuhkainen ja puolentunnin ajomatka kesti helposti tuplasti enemmän. Retkellä näin 212 eri lintulajia, mikä on huomattavasti viikon retkiäni enemmän. Uusia gambiapinnoja kertyi yllättäen 47, mikä oli positiivinen yllätys. Kolmen gambianmatkan yhteislajimääräni on 250, kun Gambiassa on nähty 608 eri lintulajia. Hotellimme Sun Beach sijaitsi hienolla paikalla niemen kärjessä ja ruoka oli todella maukasta. All inclusive valinta osoittautui hyväksi ratkaisuksi raskaiden retkien jälkeen. Seinänaapureillemme Nannelle ja Henkalle suuri kiitos hauskasta seurasta. Nyt ehkä seuraavaksi matkakohteeksi valitsemme jonkun muun maan, mutta ehkäpä palaamme vielä neljännen kerran tähän `Smiling Coast` Länsi-Afrikan valtioon.

 

Lajiluettelo, 212 lintulajia


naamioviheltäjäsorsa
kyhmysorsa
tavi
louhikkopyy
kannusfrankoliini
pikku-uikku
afrikantäpläkyyhky
turturikyyhky
vaikertajaturturikyyhky
savanniturturikyyhky
sahelinturturikyyhky
palmukyyhky
sahelinuikuttajakyyhky
sinitäpläkyyhky
naamiokyyhky
nuolitrappi
vihertöyhtöturako
guineanviolettiturako
harmaaturako
afrikankukaali
malakiittikäki
nauhakehrääjä
suomukiitäjä
pikkukiitäjä
afrikanpalmukiitäjä
mustahuitti
sahelinpaksujalka
pitkäjalka
meriharakka
tundrakurmitsa
kynsihyyppä
afrikantöyhtöhyyppä
tuhkahyyppä
tylli
afrikanjassana
pikkukuovi
kuovi
rantasipi
metsäviklo
valkoviklo
lampiviklo
liro
punajalkaviklo
leveäpyrstökihu
kaitanokkalokki
harmaapäälokki
selkälokki
etelänselkälokki
hietatiira
räyskä
valkosiipitiira
valkoposkitiira
kuningastiira
riuttatiira
afrikaniibishaikara
afrikankäärmekaula
kaislamerimetso
merimetso
pelikaani
afrikanpelikaani
vasarapäähaikara
harmaahaikara
kobolttihaikara
goljathaikara
ruskohaikara
jalohaikara
pikkujalohaikara
silkkihaikara
riuttahaikara
varjostajahaikara
lehmähaikara
rääkkähaikara
kyyryhaikara
silmälasihaikara
pyhäiibis
afrikankapustahaikara
sääksi (kalasääski)
liitohaukka
afrikansirohaukka
rosvohaukka
palmukorppikotka
huppukorppikotka
savannikorppikotka
suomukorppikotka
hanhikorppikotka
sahelinkäärmekotka
ruskokäärmekotka
töyhtökotka
sirokotka
pikkukotka
savannikotka
afrikanvuorikotka
liskohaukka
lauluhaukka
heinäsirkkahaukka
ruskosuohaukka
niittysuohaukka
arovarpushaukka
haarahaukka
kiljumerikotka
afrikanlintuhaukka
tuhkahuuhkaja
savannivarpuspöllö
afrikanpöllö
harjalintu
vihersäihkyjä
mustasäihkyjä
kirjotoko
harmaatoko
punanokkatoko
pussisarvinokka
sinirintakalastaja
afrikankeisarikalastaja
kirjokalastaja
kääpiömehiläissyöjä
haaramehiläissyöjä
aavikkomehiläissyöjä
pikkumehiläissyöjä
vihermehiläissyöjä
mehiläissyöjä
abessiniansininärhi
viirusininärhi
vaaleasininärhi
afrikansininärhi
keltaotsaseppä
loimuseppä
harmaahunajaopas
hunajaopas
ruskoselkätikka
liekkitikkanen
pisamatikka
pikkutuulihaukka
tuulihaukka
harmaatuulihaukka
palmuhaukka
keltapäähaukka
kauluskaija
senegalinkaija
kylähelttasieppo
senegalintöpösieppo
isohuiskulepinkäinen
pensaslepinkäinen
guineanlepinkäinen
punapäälepinkäinen
ruskoharakkalepinkäinen
afrikankuhankeittäjä
sieppodrongo
punaparatiisimonarkki
paimenharakka
afrikanvaris
töyhtökiuru
törmäpääsky
haarapääsky
guineanhaarapääsky
jouhipääsky
isoruostepääsky
räystäspääsky
savanninokipääsky
valkosilmätiainen
guineansukasnokka
metsäbulbuli
pikkubulbuli
kyläbulbuli
nakkelitöpökerttunen
kulta-arokerttu
lyijykerttu
keltarinta-apali
tuhkapriinia
suomupääherttu
heinäkerttu
afrikankeltarilli
valkokurkkutimali
valkosuomutimali
mustasieppo
tiheikköpunatasku
isopunatasku
leppälintu
sahelinmuurahaistasku
kantotasku
punarinta
afrikanlaulurastas
pitkäpyrstökottarainen
sahelinkottarainen
kyläloistokottarainen
viikunakottarainen
pronssipyrstökottarainen
isoloisnokkeli
kaunomedestäjä
savannimedestäjä
keltavatsamedestäjä
keltavästäräkki
västäräkki
metsäkirvinen
viiksihemppo
varpunen
tuhkavarpunen
kerttukutoja
mustakurkkukutoja
kyläkutoja
mustapääkutoja
punaperäpiispa
tulikauluspiispa
harmaavahanokka
savannivahanokka
sahelinvahanokka
pensassininokka
punaposkipeippo
palettipeippo
ruusupeippo
pronssimanikki
dominikaanileski
kyläleski


White-faced Whistling-Duck
Knob-billed Duck
Green-winged Teal
Stone Partridge
Double-spurred Francolin
Little Grebe
Speckled Pigeon
European Turtle-Dove
Mourning Collared-Dove
Red-eyed Dove
Vinaceous Dove
Laughing Dove
Black-billed Wood-Dove
Blue-spotted Wood-Dove
Namaqua Dove
Savile's Bustard
Guinea Turaco
Violet Turaco
Western Plantain-eater
Senegal Coucal
Klaas's Cuckoo
Long-tailed Nightjar
Mottled Spinetail
Little Swift
African Palm-Swift
Black Crake
Senegal Thick-knee
Black-winged Stilt
Eurasian Oystercatcher
Black-bellied Plover
Spur-winged Lapwing
Black-headed Lapwing
Wattled Lapwing
Common Ringed Plover
African Jacana
Whimbrel
Eurasian Curlew
Common Sandpiper
Green Sandpiper
Common Greenshank
Marsh Sandpiper
Wood Sandpiper
Common Redshank
Pomarine Jaeger
Slender-billed Gull
Gray-hooded Gull
Lesser Black-backed Gull
Kelp Gull
Gull-billed Tern
Caspian Tern
White-winged Tern
Whiskered Tern
Royal Tern
Sandwich Tern
Yellow-billed Stork
African Darter
Long-tailed Cormorant
Great Cormorant
Great White Pelican
Pink-backed Pelican
Hamerkop
Gray Heron
Black-headed Heron
Goliath Heron
Purple Heron
Great Egret
Intermediate Egret
Little Egret
Western Reef-Heron
Black Heron
Cattle Egret
Squacco Heron
Striated Heron
White-backed Night-Heron
Sacred Ibis
African Spoonbill
Osprey
Black-winged Kite
Scissor-tailed Kite
African Harrier-Hawk
Palm-nut Vulture
Hooded Vulture
White-backed Vulture
Rüppell's Griffon
Eurasian Griffon
Beaudouin's Snake-Eagle
Brown Snake-Eagle
Long-crested Eagle
Wahlberg's Eagle
Booted Eagle
Tawny Eagle
African Hawk-Eagle
Lizard Buzzard
Dark Chanting-Goshawk
Grasshopper Buzzard
Eurasian Marsh-Harrier
Montagu's Harrier
Shikra
Black Kite
African Fish-Eagle
African Goshawk
Grayish Eagle-Owl
Pearl-spotted Owlet
African Wood-Owl
Eurasian Hoopoe
Green Woodhoopoe
Black Scimitarbill
African Pied Hornbill
African Gray Hornbill
Western Red-billed Hornbill
Black-casqued Hornbill
Blue-breasted Kingfisher
Giant Kingfisher
Pied Kingfisher
Little Bee-eater
Swallow-tailed Bee-eater
White-throated Bee-eater
Green Bee-eater
Blue-cheeked Bee-eater
European Bee-eater
Abyssinian Roller
Rufous-crowned Roller
Blue-bellied Roller
Broad-billed Roller
Yellow-fronted Tinkerbird
Bearded Barbet
Lesser Honeyguide
Greater Honeyguide
Brown-backed Woodpecker
African Gray Woodpecker
Fine-spotted Woodpecker
Lesser Kestrel
Eurasian Kestrel
Gray Kestrel
Red-necked Falcon
Lanner Falcon
Rose-ringed Parakeet
Senegal Parrot
Brown-throated Wattle-eye
Senegal Batis
Northern Puffback
Black-crowned Tchagra
Yellow-crowned Gonolek
Woodchat Shrike
Yellow-billed Shrike
African Golden Oriole
Fork-tailed Drongo
Black-headed Paradise-Flycatcher
Piapiac
Pied Crow
Crested Lark
Bank Swallow
Barn Swallow
Red-chested Swallow
Wire-tailed Swallow
Mosque Swallow
Common House-Martin
Fanti Sawwing
White-shouldered Black-Tit
Gray-headed Bristlebill
Yellow-throated Greenbul
Little Greenbul
Common Bulbul
Northern Crombec
Senegal Eremomela
Green-backed Camaroptera
Yellow-breasted Apalis
Tawny-flanked Prinia
Oriole Warbler
Zitting Cisticola
African Yellow White-eye
Blackcap Babbler
Brown Babbler
Northern Black-Flycatcher
Snowy-crowned Robin-Chat
White-crowned Robin-Chat
Common Redstart
Northern Anteater-Chat
White-fronted Black-Chat
European Robin
African Thrush
Long-tailed Glossy Starling
Chestnut-bellied Starling
Greater Blue-eared Starling
Purple Starling
Bronze-tailed Starling
Yellow-billed Oxpecker
Beautiful Sunbird
Splendid Sunbird
Variable Sunbird
Western Yellow Wagtail
White Wagtail
Tree Pipit
Yellow-fronted Canary
House Sparrow
Northern Gray-headed Sparrow
Little Weaver
Black-necked Weaver
Village Weaver
Black-headed Weaver
Northern Red Bishop
Black-winged Bishop
Lavender Waxbill
Orange-cheeked Waxbill
Black-rumped Waxbill
Western Bluebill
Red-cheeked Cordonbleu
Green-winged Pytilia
Red-billed Firefinch
Bronze Mannikin
Pin-tailed Whydah
Village Indigobird


Dendrocygna viduata
Sarkidiornis melanotos
Anas crecca
Ptilopachus petrosus
Pternistis bicalcaratus
Tachybaptus ruficollis
Columba guinea
Streptopelia turtur
Streptopelia decipiens
Streptopelia semitorquata
Streptopelia vinacea
Streptopelia senegalensis
Turtur abyssinicus
Turtur afer
Oena capensis
Eupodotis savilei
Tauraco persa
Musophaga violacea
Crinifer piscator
Centropus senegalensis
Chrysococcyx klaas
Caprimulgus climacurus
Telacanthura ussheri
Apus affinis
Cypsiurus parvus
Zapornia flavirostra
Burhinus senegalensis
Himantopus himantopus
Haematopus ostralegus
Pluvialis squatarola
Vanellus spinosus
Vanellus tectus
Vanellus senegallus
Charadrius hiaticula
Actophilornis africanus
Numenius phaeopus
Numenius arquata
Actitis hypoleucos
Tringa ochropus
Tringa nebularia
Tringa stagnatilis
Tringa glareola
Tringa totanus
Stercorarius pomarinus
Chroicocephalus genei
Chroicocephalus cirrocephalus
Larus fuscus
Larus dominicanus
Gelochelidon nilotica
Hydroprogne caspia
Chlidonias leucopterus
Chlidonias hybrida
Thalasseus maximus
Thalasseus sandvicensis
Mycteria ibis
Anhinga rufa
Microcarbo africanus
Phalacrocorax carbo
Pelecanus onocrotalus
Pelecanus rufescens
Scopus umbretta
Ardea cinerea
Ardea melanocephala
Ardea goliath
Ardea purpurea
Ardea alba
Ardea intermedia
Egretta garzetta
Egretta gularis
Egretta ardesiaca
Bubulcus ibis
Ardeola ralloides
Butorides striata
Gorsachius leuconotus
Threskiornis aethiopicus
Platalea alba
Pandion haliaetus
Elanus caeruleus
Chelictinia riocourii
Polyboroides typus
Gypohierax angolensis
Necrosyrtes monachus
Gyps africanus
Gyps rueppelli
Gyps fulvus
Circaetus beaudouini
Circaetus cinereus
Lophaetus occipitalis
Hieraaetus wahlbergi
Hieraaetus pennatus
Aquila rapax
Aquila spilogaster
Kaupifalco monogrammicus
Melierax metabates
Butastur rufipennis
Circus aeruginosus
Circus pygargus
Accipiter badius
Milvus migrans
Haliaeetus vocifer
Accipiter tachiro
Bubo cinerascens
Glaucidium perlatum
Strix woodfordii
Upupa epops
Phoeniculus purpureus
Rhinopomastus aterrimus
Lophoceros fasciatus
Lophoceros nasutus
Tockus kempi
Ceratogymna atrata
Halcyon malimbica
Megaceryle maxima
Ceryle rudis
Merops pusillus
Merops hirundineus
Merops albicollis
Merops orientalis
Merops persicus
Merops apiaster
Coracias abyssinicus
Coracias naevius
Coracias cyanogaster
Eurystomus glaucurus
Pogoniulus chrysoconus
Lybius dubius
Indicator minor
Indicator indicator
Chloropicus obsoletus
Chloropicus goertae
Campethera punctuligera
Falco naumanni
Falco tinnunculus
Falco ardosiaceus
Falco chicquera
Falco biarmicus
Psittacula krameri
Poicephalus senegalus
Platysteira cyanea
Batis senegalensis
Dryoscopus gambensis
Tchagra senegalus
Laniarius barbarus
Lanius senator
Corvinella corvina
Oriolus auratus
Dicrurus adsimilis
Terpsiphone rufiventer
Ptilostomus afer
Corvus albus
Galerida cristata
Riparia riparia
Hirundo rustica
Hirundo lucida
Hirundo smithii
Cecropis senegalensis
Delichon urbicum
Psalidoprocne obscura
Melaniparus guineensis
Bleda canicapillus
Atimastillas flavicollis
Eurillas virens
Pycnonotus barbatus
Sylvietta brachyura
Eremomela pusilla
Camaroptera brachyura
Apalis flavida
Prinia subflava
Hypergerus atriceps
Cisticola juncidis
Zosterops senegalensis
Turdoides reinwardtii
Turdoides plebejus
Melaenornis edolioides
Cossypha niveicapilla
Cossypha albicapillus
Phoenicurus phoenicurus
Myrmecocichla aethiops
Myrmecocichla albifrons
Erithacus rubecula
Turdus pelios
Lamprotornis caudatus
Lamprotornis pulcher
Lamprotornis chalybaeus
Lamprotornis purpureus
Lamprotornis chalcurus
Buphagus africanus
Cinnyris pulchellus
Cinnyris coccinigastrus
Cinnyris venustus
Motacilla flava
Motacilla alba
Anthus trivialis
Crithagra mozambica
Passer domesticus
Passer griseus
Ploceus luteolus
Ploceus nigricollis
Ploceus cucullatus
Ploceus melanocephalus
Euplectes franciscanus
Euplectes hordeaceus
Estrilda caerulescens
Estrilda melpoda
Estrilda troglodytes
Spermophaga haematina
Uraeginthus bengalus
Pytilia melba
Lagonosticta senegala
Spermestes cucullata
Vidua macroura
Vidua chalybeata