KROATIA 18.9-25.9.2019
Keskiviikko 18.9.2019 Hotelli ja Baska Voda
Yövyimme pojan luona Helsingin Kumpulassa ja puoli kuuden aikaan olimme jo matkalla lentokentälle. Lähdimme kohti Kroatiaa hieman myöhässä kahdeksan jälkeen ja lentokone laskeutui Splitin pohjoispuolelle kymmeneltä paikallista aikaa. Hotelliimme Beruliaan bussimatka kesti vajaat pari tuntia. Maisemat olivat hulppeat, mutta lintuja iltapäivästä oli vain vähän havaittavissa: variksia, peippoja, kottaraisia ja rantahotellin ohi lentäviä lokkeja. Illansuussa kävelimme rantaa pitkin Baska Vodan pieneen merenrantakylään. Sain kuvattua rannalla tepastelevaa turturikyyhkyä. Sää oli mukavan lämmin ja loppuilta kului hotellihuoneen terassilla iltaa istuessa ja lämmöstä nauttiessa.
|
Sentido Bluesun Berulia hotelli
Varpunen (Passer domesticus)
Turturikyyhky (Streptopelia turtur)
Ensimmäisen illan auringonlasku
Torstai 19.9.2019 Berulia
Hyvin nukutun yön jälkeen heräsimme pilviseen aamuun. Aamupalan jälkeen istuimme huoneemme terassilla ja ennusteissakin luvattu sade alkoi. Onneksi ennen puoltapäivää sade loppui ja lähdimme kävelemään rantaa pitkin pohjoisen suuntaan. Iso räystäspääskyryhmä kaarteli yläpuolellamme. Parvessa oli muutama isompikin pääskylintu, ehkä tervapääsky tai alppikiitäjä. Rannan puissa ruokaili muutama kuusitiainen ja oksalla istui turturikyyhky. Vielä iltapäivällä teimme lyhyen kävelyretken, nyt etelän suuntaan rantaa seuraillen. Tuttu haarapääskyn ääni kuului yläpuoleltamme. Iltaviideltä sain oppaan kautta varaamani auton käyttööni. Saa nähdä, miten ajaminen lähipäivinä sujuu korkeanpaikan kammoiselta. Iltapäivällä saimme nauttia taas auringosta.
|
Baska Vodan veneranta
Kroatialaista jalkapallokulttuuria
Kuusitiainen (Periparus ater)
Etelänharmaalokki (Larus michahellis)
Kävelyreitti hotellin rannassa
Perjantai 20.9.2019 Topici
Aamu valkeni aurinkoisena, mutta tuulisena. Aamuseitsemältä olin jo hotellin rannassa staijaamassa merelle. Muuttoa ei ollut havaittavissa. Rantasipi hihitti paikallisena ja nuori naurulokki ohitti tarkkailijan. Aamupäivällä lähdimme Tarjan kanssa vuokra-autollamme tutustumaan läheiseen Biokovo-vuoren länsirinteeseen. Onneksi uskalsin korkeanpaikan kammosta huolimatta ajaa rinnettä ylös. Lounaan jälkeen palasin samalle alueelle ja kävelin aina Topici-nimiseen pikkukylään saakka. Taivaalla kaarteli ruoste- ja kalliopääskyjä. Pensasirkku varoitteli pensaan yläoksilla ja tuulihaukka kaarteli vuorenrinteellä. Useita mustarastaita varoitteli pensaikoissa ja kuusi- sekä talitiaiset ruokailivat korkeammissa puissa. Päivä oli helteinen.
|
Kävelyreitti kohti Topicin kylää
Maisema vuorenrinteeltä Välimeren suuntaan
Vuoriston tyyppilintuja
Törmäpääsky (Riparia riparia)
Pensassirkku (Emberiza cirlus)
Lauantai 21.9.2019 Proloska Blato
Aamupalan jälkeen lähdimme ajamaan kohti Prolosko Blato järveä sekä viljelyaluetta. Olin tutkinut aluetta ilmakuvista ja laaja viljelyalue herätti kiinnostuksen. Alkumatkasta alitimme Biokovo-vuoren noin viiden kilometrin pituista tunnelia pitkin. Matkaa kohteeseen oli noin 25 kilometriä ja paikka osoittautuikin hyväksi lintupaikaksi. Heti aluksi peltoalueelle saavuttuamme kuulin tutun varoitusäänen, kymmenen pyrstötiaista ruokaili puun latvassa. Ajoimme seuraavaksi läheiselle pikkujärvelle ja korkealta näköalapaikalta havaitsimme ryhmän ruokailevia jalo- ja harmaahaikaroita. Kuningaskalastaja lensi vedenpintaa seuraillen ohitsemme. Järvellä oli myös muutama silkkiuikku poikasineen sekä kalasteleva mustakaulauikku. Pääskyjä parveili kymmenittäin yläpuolellamme ja sain kuvattua alppikiitäjiä. Paluumatkalla peltoaukealla päivysti pikkulepinkäinen. Hieman ennen hotellille saapumista auton merkkivalo ilmoitti oikean takarenkaan alipaineesta. Soitin autonvuokraajalle ja he lupasivat illalla tarkastamassa renkaan. Päivä oli taas helteinen ja iltapäivällä lepäsimme omalla terassilla.
|
Biokovo vuoren tunneli
Prolosko Blaton järvi- ja peltoalue
Prolosko Blaton opastuskyltti
Alppikiitäjä (Apus melba)
Mustakaulauikku (Podiceps nigricollis)
Sunnuntai 22.9.2019 Imotski ja Proloska Blato
Päätin tänään lähteä vielä uudestaan Prolosko Blaton alueelle. Starttasin hotellilta yhdeksän aikoihin ja nyt ajomatka sujui jo rutiinilla. Olin peltoalueella reilun puolentunnin ajomatkan jälkeen. Palokärki äänteli metsikössä ja pikkulepinkäinen päivysti pensaassa. Ajelin rauhallisesti Imotskin taajamaa kohti pieniä peltoteitä seuraillen. Imotski on Bosnia ja Hertsegovinan rajan läheisyydessä. Paikallisia asukkaita näkyi runsaasti viinirypäleitä poimimassa. Isoja kottaraisparvia lensi taivaalla, mutta pelloilla näkyi vain vähän lintuja. Päätin käydä vielä Brolosko Blaton pikkujärvellä. Varpushaukka kaarteli taivaalla ja syöksyi siivet supussa aivan viereeni pääskyä tavoitellen. Syöksy kesti muutaman sekunnin ja linnun nopeus oli melkoinen pystysuorassa syöksyssä. Kuningaskalastaja löytyi eiliseltä vakiopaikalta ja pääsin kuvaamaan jokiuomassa ruokailevaa nuorta pikkuhuittia. Palasin hotellille puoli kahdelta. Katselin päivän valokuvat ja suunnittelin huomista Biokovo-vuoren valloitusta. Vähän hirvittää, että riittääkö uskallus 1700 metrin korkuiselle vuorelle ajamiseen.
|
Paluu lintujärvelle
Vuokra-autoni Polo
Viinirypäletarha
Mustapääkerttu (Sylvia atricapilla)
Varpushaukka (Accipiter nisus)
Pikkuhuitti (Zapornia parva)
Maanantai 23.9.2019 Biokovo ja Topici
Aamu valkeni pilvisenä ja yöllä oli satanut. Lähdimme aamukymmeneltä ajamaan kohti Biokovo-vuorta. Matkalla pysähdyimme muutaman kerran, mutta kuvia en linnuista saanut. Saavuimme Biokovon luonnonpuiston portille ja koska vuoret olivat sumun peitossa, päätimme jättää vuorelle ajamisen tekemättä. Paluumatkalla ajoimme Makarskan keskustan läpi ja päätin käydä kävelemässä Topicin vuoristoreitin. Lintuja oli todella vähän, vain muutama närhi, tervapääsky ja varpushaukka oli havaittavissa. En saanut koko aamupäivän aikana kuvattua siivekkäitä. Hotellilla turkinkyyhky lennähti lähipuuhun. Päivän aikana jännitimme Thomas Cookin lentoyhtiön konkurssia. Toivottavasti keskiviikkoaamun paluulento sujuu suunnitelmien mukaisesti.
|
Biokovo vuori
Harmaasieppo (Muscicapa striata)
Haarapääsky (Hirundo rustica)
Tiistai 24.9.2019
Aamulla olo oli heikko. Oli vatsatautia ja koko päivä meni hotellihuoneessa levätessä. Iltapäivällä palautimme vuokra-auton ja haimme samalla reissulla tuliaiset työporukalle. Illalla tuli viesti, että paluulento lähtisi huomenna keskiviikkona normaalisti. Olemme kuitenkin suhteellisen epävarmoja aikataulun mukaisesta paluusta Suomeen.
|
Baska Vodan kylä Välimeren rannalla
Hotellin ravintola
Peippo (Fringilla coelebs)
Keskiviikko 25.9.2019
Niinhän siinä kävi, että aamulla seitsemän aikaan odotimme turhaan lentokenttäkuljetusta. Tjäreborgin opas saapui hotellille ja kertoi uuden lähtöaikataulun selviävän tänään iltapäivällä. Saapa nähdä, pääsemmekö tänään lainkaan lähtemään. Olimme jo yhteydessä työpaikoillemme muuttuneista suunnitelmista. Vihdoin illalla saimme tiedon, että paluukuljetus lentokentälle on yhdeksän aikaan illalla. Torstaina 02.30 Getjet-yhtiön lentokone vei meidät takaisin Helsinkiin ja kotona Seinäjoella olimme torstaina puolenpäivän aikaan.
|
Hotellin lähikatu
Oluttarjoilua?
Pyrstötiainen (Aegithalos caudatus)
Loppukommentit
Olimme kuulleet Kroatiasta paljon hyvää ja niinpä tämä kohde tuli valituksi. Hotellimme oli todella kauniilla paikalla ja sisätilat sekä huoneemme olivat ehkä parasta laatua matkoillamme. Opiskelin Kroatian linnustoa sekä lintupaikkoja jälleen etukäteen. En saanut paikallista lintuopasta ja näin oman auton vuokraaminen oli ainut keino päästä tutustumaan siivekkäisiin. Alueen vuoristoisuus sekä suuret korkeuserot yllättivät ja autolla liikkuminen oli toisinaan henkeäsalpaavaa. Lintujen oli vähän ja siivekkäät olivat oudon arkoja. Sisämaan peltoalueet ja pikkujärvet olivat linnustoltaan rikkaimmat ja havaitsin yhteensä 57 eri lintulajia. Lintujen syysmuuttoa ei ollut juurikaan näkyvissä. Peipot, tiaiset, lokit ja järvien haikarat olivat alueen tyyppilajeja. Tiet ovat hyväkuntoisia ja liikennekulttuuri on rauhallista. Ainuttakaan kolaria en nähnyt viiden vuorokauden autoiluni aikana. Ajoittaiset vatsavaivat retken loppuvaiheessa hidastivat linturetkeilyä. Ehkä huhti-toukokuu olisi parasta retkeilyaikaa linnuston kannalta.
|
Lajiluettelo, 57 lintulajia
| |
|