KROATIA 18.9-25.9.2019

Kroatian retki


Keskiviikko 18.9.2019 Hotelli ja Baska Voda

Yövyimme pojan luona Helsingin Kumpulassa ja puoli kuuden aikaan olimme jo matkalla lentokentälle. Lähdimme kohti Kroatiaa hieman myöhässä kahdeksan jälkeen ja lentokone laskeutui Splitin pohjoispuolelle kymmeneltä paikallista aikaa. Hotelliimme Beruliaan bussimatka kesti vajaat pari tuntia. Maisemat olivat hulppeat, mutta lintuja iltapäivästä oli vain vähän havaittavissa: variksia, peippoja, kottaraisia ja rantahotellin ohi lentäviä lokkeja. Illansuussa kävelimme rantaa pitkin Baska Vodan pieneen merenrantakylään. Sain kuvattua rannalla tepastelevaa turturikyyhkyä. Sää oli mukavan lämmin ja loppuilta kului hotellihuoneen terassilla iltaa istuessa ja lämmöstä nauttiessa.

 

Sentido Bluesun Berulia hotelli

Sentido Bluesun Berulia hotelli


Varpunen (Passer domesticus)

Varpunen


Turturikyyhky (Streptopelia turtur)

Turturikyyhky


Ensimmäisen illan auringonlasku

Ensimmäisen illan auringonlasku


Torstai 19.9.2019 Berulia

Hyvin nukutun yön jälkeen heräsimme pilviseen aamuun. Aamupalan jälkeen istuimme huoneemme terassilla ja ennusteissakin luvattu sade alkoi. Onneksi ennen puoltapäivää sade loppui ja lähdimme kävelemään rantaa pitkin pohjoisen suuntaan. Iso räystäspääskyryhmä kaarteli yläpuolellamme. Parvessa oli muutama isompikin pääskylintu, ehkä tervapääsky tai alppikiitäjä. Rannan puissa ruokaili muutama kuusitiainen ja oksalla istui turturikyyhky. Vielä iltapäivällä teimme lyhyen kävelyretken, nyt etelän suuntaan rantaa seuraillen. Tuttu haarapääskyn ääni kuului yläpuoleltamme. Iltaviideltä sain oppaan kautta varaamani auton käyttööni. Saa nähdä, miten ajaminen lähipäivinä sujuu korkeanpaikan kammoiselta. Iltapäivällä saimme nauttia taas auringosta.

 

Baska Vodan veneranta

Baska Vodan veneranta


Kroatialaista jalkapallokulttuuria

Kroatialaista jalkapallokulttuuria


Kuusitiainen (Periparus ater)

Kuusitiainen


Etelänharmaalokki (Larus michahellis)

Etelänharmaalokki


Kävelyreitti hotellin rannassa

Kävelyreitti hotellin rannassa


Perjantai 20.9.2019 Topici

Aamu valkeni aurinkoisena, mutta tuulisena. Aamuseitsemältä olin jo hotellin rannassa staijaamassa merelle. Muuttoa ei ollut havaittavissa. Rantasipi hihitti paikallisena ja nuori naurulokki ohitti tarkkailijan. Aamupäivällä lähdimme Tarjan kanssa vuokra-autollamme tutustumaan läheiseen Biokovo-vuoren länsirinteeseen. Onneksi uskalsin korkeanpaikan kammosta huolimatta ajaa rinnettä ylös. Lounaan jälkeen palasin samalle alueelle ja kävelin aina Topici-nimiseen pikkukylään saakka. Taivaalla kaarteli ruoste- ja kalliopääskyjä. Pensasirkku varoitteli pensaan yläoksilla ja tuulihaukka kaarteli vuorenrinteellä. Useita mustarastaita varoitteli pensaikoissa ja kuusi- sekä talitiaiset ruokailivat korkeammissa puissa. Päivä oli helteinen.

 

Kävelyreitti kohti Topicin kylää

Kävelyreitti kohti Topicin kylää


Maisema vuorenrinteeltä Välimeren suuntaan

Maisema vuorenrinteeltä Välimeren suuntaan


Vuoriston tyyppilintuja

Vuoriston tyyppilntuja


Törmäpääsky (Riparia riparia)

Törmäpääsky


Pensassirkku (Emberiza cirlus)

Pensasirkku


Lauantai 21.9.2019 Proloska Blato

Aamupalan jälkeen lähdimme ajamaan kohti Prolosko Blato järveä sekä viljelyaluetta. Olin tutkinut aluetta ilmakuvista ja laaja viljelyalue herätti kiinnostuksen. Alkumatkasta alitimme Biokovo-vuoren noin viiden kilometrin pituista tunnelia pitkin. Matkaa kohteeseen oli noin 25 kilometriä ja paikka osoittautuikin hyväksi lintupaikaksi. Heti aluksi peltoalueelle saavuttuamme kuulin tutun varoitusäänen, kymmenen pyrstötiaista ruokaili puun latvassa. Ajoimme seuraavaksi läheiselle pikkujärvelle ja korkealta näköalapaikalta havaitsimme ryhmän ruokailevia jalo- ja harmaahaikaroita. Kuningaskalastaja lensi vedenpintaa seuraillen ohitsemme. Järvellä oli myös muutama silkkiuikku poikasineen sekä kalasteleva mustakaulauikku. Pääskyjä parveili kymmenittäin yläpuolellamme ja sain kuvattua alppikiitäjiä. Paluumatkalla peltoaukealla päivysti pikkulepinkäinen. Hieman ennen hotellille saapumista auton merkkivalo ilmoitti oikean takarenkaan alipaineesta. Soitin autonvuokraajalle ja he lupasivat illalla tarkastamassa renkaan. Päivä oli taas helteinen ja iltapäivällä lepäsimme omalla terassilla.

 

Biokovo vuoren tunneli

Biokovo vuoren tunneli


Prolosko Blaton järvi- ja peltoalue

Prolosko Blaton järvi- ja peltoalue


Prolosko Blaton opastuskyltti

Prolosko Blaton opastuskyltti


Alppikiitäjä (Apus melba)

Alppikiitäjä


Mustakaulauikku (Podiceps nigricollis)

Mustakaulauikku


Sunnuntai 22.9.2019 Imotski ja Proloska Blato

Päätin tänään lähteä vielä uudestaan Prolosko Blaton alueelle. Starttasin hotellilta yhdeksän aikoihin ja nyt ajomatka sujui jo rutiinilla. Olin peltoalueella reilun puolentunnin ajomatkan jälkeen. Palokärki äänteli metsikössä ja pikkulepinkäinen päivysti pensaassa. Ajelin rauhallisesti Imotskin taajamaa kohti pieniä peltoteitä seuraillen. Imotski on Bosnia ja Hertsegovinan rajan läheisyydessä. Paikallisia asukkaita näkyi runsaasti viinirypäleitä poimimassa. Isoja kottaraisparvia lensi taivaalla, mutta pelloilla näkyi vain vähän lintuja. Päätin käydä vielä Brolosko Blaton pikkujärvellä. Varpushaukka kaarteli taivaalla ja syöksyi siivet supussa aivan viereeni pääskyä tavoitellen. Syöksy kesti muutaman sekunnin ja linnun nopeus oli melkoinen pystysuorassa syöksyssä. Kuningaskalastaja löytyi eiliseltä vakiopaikalta ja pääsin kuvaamaan jokiuomassa ruokailevaa nuorta pikkuhuittia. Palasin hotellille puoli kahdelta. Katselin päivän valokuvat ja suunnittelin huomista Biokovo-vuoren valloitusta. Vähän hirvittää, että riittääkö uskallus 1700 metrin korkuiselle vuorelle ajamiseen.

 

Paluu lintujärvelle

Paluu lintujärvelle


Vuokra-autoni Polo

Vuokra-autoni Polo


Viinirypäletarha

Viinirypäletarha


Mustapääkerttu (Sylvia atricapilla)

Mustapääkerttu


Varpushaukka (Accipiter nisus)

Varpushaukka


Pikkuhuitti (Zapornia parva)

Pikkuhuitti


Maanantai 23.9.2019 Biokovo ja Topici

Aamu valkeni pilvisenä ja yöllä oli satanut. Lähdimme aamukymmeneltä ajamaan kohti Biokovo-vuorta. Matkalla pysähdyimme muutaman kerran, mutta kuvia en linnuista saanut. Saavuimme Biokovon luonnonpuiston portille ja koska vuoret olivat sumun peitossa, päätimme jättää vuorelle ajamisen tekemättä. Paluumatkalla ajoimme Makarskan keskustan läpi ja päätin käydä kävelemässä Topicin vuoristoreitin. Lintuja oli todella vähän, vain muutama närhi, tervapääsky ja varpushaukka oli havaittavissa. En saanut koko aamupäivän aikana kuvattua siivekkäitä. Hotellilla turkinkyyhky lennähti lähipuuhun. Päivän aikana jännitimme Thomas Cookin lentoyhtiön konkurssia. Toivottavasti keskiviikkoaamun paluulento sujuu suunnitelmien mukaisesti.

 

Biokovo vuori

Biokovo vuoren serpentiinitie

Biokovo vuori


Harmaasieppo (Muscicapa striata)

Harmaasieppo


Haarapääsky (Hirundo rustica)

Haarapääsky


Tiistai 24.9.2019

Aamulla olo oli heikko. Oli vatsatautia ja koko päivä meni hotellihuoneessa levätessä. Iltapäivällä palautimme vuokra-auton ja haimme samalla reissulla tuliaiset työporukalle. Illalla tuli viesti, että paluulento lähtisi huomenna keskiviikkona normaalisti. Olemme kuitenkin suhteellisen epävarmoja aikataulun mukaisesta paluusta Suomeen.

 

Baska Vodan kylä Välimeren rannalla

Baska Vodan kylä Välimeren rannalla


Hotellin ravintola

Hotellin ravintola


Peippo (Fringilla coelebs)

Peippo


Keskiviikko 25.9.2019

Niinhän siinä kävi, että aamulla seitsemän aikaan odotimme turhaan lentokenttäkuljetusta. Tjäreborgin opas saapui hotellille ja kertoi uuden lähtöaikataulun selviävän tänään iltapäivällä. Saapa nähdä, pääsemmekö tänään lainkaan lähtemään. Olimme jo yhteydessä työpaikoillemme muuttuneista suunnitelmista. Vihdoin illalla saimme tiedon, että paluukuljetus lentokentälle on yhdeksän aikaan illalla. Torstaina 02.30 Getjet-yhtiön lentokone vei meidät takaisin Helsinkiin ja kotona Seinäjoella olimme torstaina puolenpäivän aikaan.

 

Hotellin lähikatu

Hotellin lähikatu


Oluttarjoilua?

Oluttarjoilua?


Pyrstötiainen (Aegithalos caudatus)

Pyrstötiainen


Loppukommentit

Olimme kuulleet Kroatiasta paljon hyvää ja niinpä tämä kohde tuli valituksi. Hotellimme oli todella kauniilla paikalla ja sisätilat sekä huoneemme olivat ehkä parasta laatua matkoillamme. Opiskelin Kroatian linnustoa sekä lintupaikkoja jälleen etukäteen. En saanut paikallista lintuopasta ja näin oman auton vuokraaminen oli ainut keino päästä tutustumaan siivekkäisiin. Alueen vuoristoisuus sekä suuret korkeuserot yllättivät ja autolla liikkuminen oli toisinaan henkeäsalpaavaa. Lintujen oli vähän ja siivekkäät olivat oudon arkoja. Sisämaan peltoalueet ja pikkujärvet olivat linnustoltaan rikkaimmat ja havaitsin yhteensä 57 eri lintulajia. Lintujen syysmuuttoa ei ollut juurikaan näkyvissä. Peipot, tiaiset, lokit ja järvien haikarat olivat alueen tyyppilajeja. Tiet ovat hyväkuntoisia ja liikennekulttuuri on rauhallista. Ainuttakaan kolaria en nähnyt viiden vuorokauden autoiluni aikana. Ajoittaiset vatsavaivat retken loppuvaiheessa hidastivat linturetkeilyä. Ehkä huhti-toukokuu olisi parasta retkeilyaikaa linnuston kannalta.

 

Lajiluettelo, 57 lintulajia


punasotka
fasaani
silkkiuikku
mustakaulauikku
kalliokyyhky
sepelkyyhky
turturikyyhky
turkinkyyhky
alppikiitäjä
tervapääsky
pikkuhuitti
rantasipi
valkoviklo
naurulokki
etelänharmaalokki
harmaahaikara
jalohaikara
varpushaukka
kanahaukka
hiirihaukka
kuningaskalastaja
käpytikka
palokärki
tuulihaukka
pikkulepinkäinen
närhi
harakka
naakka
varis
kuusitiainen
sinitiainen
talitiainen
rastaskerttunen
törmäpääsky
kalliopääsky
haarapääsky
ruostepääsky
räystäspääsky
pajulintu
pyrstötiainen
mustapääkerttu
kottarainen
mustarastas
harmaasieppo
punarinta
varpunen
pensasvarpunen
keltavästäräkki
västäräkki
niittykirvinen
metsäkirvinen
peippo
viherpeippo
hemppo
tikli
vihervarpunen
pensassirkku


Common Pochard
Ring-necked Pheasant
Great Crested Grebe
Eared Grebe
Rock Pigeon
Common Wood-Pigeon
European Turtle-Dove
Eurasian Collared-Dove
Alpine Swift
Common Swift
Little Crake
Common Sandpiper
Common Greenshank
Black-headed Gull
Yellow-legged Gull
Gray Heron
Great Egret
Eurasian Sparrowhawk
Northern Goshawk
Common Buzzard
Common Kingfisher
Great Spotted Woodpecker
Black Woodpecker
Eurasian Kestrel
Red-backed Shrike
Eurasian Jay
Eurasian Magpie
Eurasian Jackdaw
Carrion Crow
Coal Tit
Eurasian Blue Tit
Great Tit
Great Reed Warbler
Bank Swallow
Eurasian Crag-Martin
Barn Swallow
Red-rumped Swallow
Common House-Martin
Willow Warbler
Long-tailed Tit
Eurasian Blackcap
European Starling
Eurasian Blackbird
Spotted Flycatcher
European Robin
House Sparrow
Spanish Sparrow
Western Yellow Wagtail
White Wagtail
Meadow Pipit
Tree Pipit
Common Chaffinch
European Greenfinch
Eurasian Linnet
European Goldfinch
Eurasian Siskin
Cirl Bunting


Aythya ferina
Phasianus colchicus
Podiceps cristatus
Podiceps nigricollis
Columba livia
Columba palumbus
Streptopelia turtur
Streptopelia decaocto
Apus melba
Apus apus
Zapornia parva
Actitis hypoleucos
Tringa nebularia
Chroicocephalus ridibundus
Larus michahellis
Ardea cinerea
Ardea alba
Accipiter nisus
Accipiter gentilis
Buteo buteo
Alcedo atthis
Dendrocopos major
Dryocopus martius
Falco tinnunculus
Lanius collurio
Garrulus glandarius
Pica pica
Corvus monedula
Corvus corone
Periparus ater
Cyanistes caeruleus
Parus major
Acrocephalus arundinaceus
Riparia riparia
Ptyonoprogne rupestris
Hirundo rustica
Cecropis daurica
Delichon urbicum
Phylloscopus trochilus
Aegithalos caudatus
Sylvia atricapilla
Sturnus vulgaris
Turdus merula
Muscicapa striata
Erithacus rubecula
Passer domesticus
Passer hispaniolensis
Motacilla flava
Motacilla alba
Anthus pratensis
Anthus trivialis
Fringilla coelebs
Chloris chloris
Linaria cannabina
Carduelis carduelis
Spinus spinus
Emberiza cirlus