TURKKI 15.-22.10.2022

Kroatian retki


16.10 Saapuminen Turkkiin

Saavuimme Vaasan lentokentälle lauantai-iltana ja lento Turkin Avsallariin lähti puoli tuntia myöhässä kello 22.40. Saapuminen Antalayan lentokentälle viivästyi lähes tunnilla voimakkaan ukkosmyrskyn vuoksi. Emme ole eläissämme nähneet niin voimakasta salamointia. Lentokentällä satoi rankasti vettä, vaikka edelliset viikot Turkin etelärannikolla olivat olleet todella helteiset. Noin tunnin matkalaukkujen odottelun jälkeen pääsimme pikkubussilla matkaan kohti Välimeren rannalla sijaitsevaa Avsallarin rantakohdetta. Ajomatkaa oli puolitoista tuntia ja yllättäen matkan puolivälissä kuljettaja pysäytti ajoneuvon tienvarren baariin. Kovasta rankkasateesta huolimatta selvisimme hotellille aamukuuden aikoihin. Hotelli oli hiljainen aikaisin aamulla ja kirjaudumme hotellihuoneeseemme nopeasti parissa minuutissa. Sää oli aamupäivän tuulinen ja sateinen ja hieman levättyämme kiertelimme hotellin lähiympäristössä. Muutama etelänharmaalokki lensi Välimeren rantaa seuraillen, tuttu västäräkki äänteli muuttomatkallaan ja parvi variksia pyrähti palmun latvaan. Tuuli yltyi uudelleen ulkona ja käväisimme hotellin viereisissä basaareissa ostoksilla. Iltapäivällä aurinko alkoi paistamaan ja pääsin tekemään lyhyen tutustumiskierroksen kameran kanssa hotellin rantaan. Banaanipensaiden lomassa vihelteli viisi arabianbulbulia. Pajulintu etsi syötävää ja muutama turkinkyyhky lennähti ylitseni. Palasin rantaan ja virtavästäräkki tepasteli rantakivillä. Vihdoin laji tuli kunnolla kuvattua. Illalla kaksi rantasipiä lenteli rannan tuntumassa ja selkälokki lensi länteen rantaa seuraten. Maukkaan illallisen jälkeen väsyneet matkaajat nukahtivat nopeasti.

 


Saapuminen hotelliin

Saapuminen hotelliin

AHotellin puutarhaa


Selene Beach hotelli

Selene Beach hotelli


Tarja hotellin parvekkeella

Tarja hotellin parvekkeella


Etelänharmaalokki (Larus michahellis)

Etelänharmaalokki


Arabianbulbuli (Pycnonotus xanthopygos)

Arabianbulbuli


Västäräkki (Motacilla alba)

Västäräkki


Rantasipi (Actitis hypoleucos)

Rantasipi


Lisko rantakivellä

Lisko rantakivillä


17.10 Mesire Alani puisto

Aamu valkeni Turkin rannikolla pilvisenä, mutta lämpimänä. Lämpötila oli seitsemän aikaan jo hieman yli kahdenkymmenen. Koska sää oli pilvinen, sain aamun retkikaveriksi Tarjan. Kävelimme basaarialueen läpi päätielle ja kapusimme ylikulkusiltaa pitkin tien takana olevalle puistoalueelle. Onneksi oli maanantai ja saimme kävellä rauhassa puiston metsässä. Muutama närhi keräili käpyjä mäntyjen latvoista ja kuusitiainen lauloi. Turkinkyyhky istahti kivelle ja läheisen koulun liikuntatunnin oppilaat hölkkäsivät ohitsemme iloisesti tervehtien. Jatkoimme eteenpäin kohti Välimeren rantaa ja kävelimme takaisin kohti hotellia. Parvi muuttavia keltavästäräkkejä sekä haarapääskyjä muutti lännen suuntaan. Vajaan kymmenen kilometrin patikoinnin jälkeen nautimme ansaitut janojuomat. Iltapäivällä käväisin vielä hotellin rannassa. Lyhyiden päiväunien jälkeen lähdin hotellin rannan joutomaa-alueelle. Kaksi palmukyyhkyä ruokaili rantatuolien välissä. Virtavästäräkki oli edelleen näkyvissä ja punarinta tiksutti rantapensaassa. Lyhyen apteekkireissun jälkeen palasin hotellille ja sain kuvattua sähkölangalla lepäävää ruostepääskyä. Hieno lintupäivä hotellin lähiympäristössä.

 


Basaarialue

Basaarialue


Mesire Alani puisto

Mesire Alani puisto

Mesire Alani puisto


Puiston rauniot ja linnunpönttö

Mesire Alani puisto

Mesire Alani puisto


Närhi (Garrulus glandarius)

Närhi


Palmukyyhky (Streptopelia senegalensis)

Palmukyyhky


Virtavästäräkki (Motacilla cinerea)

Virtavästäräkki

Virtavästäräkki


Ruostepääsky (Streptopelia senegalensis)

Ruostepääsky


18.10 Kargi stream

Aamuherätys hieman ennen kuutta islamilaiseen rukouskutsuun. Aamupalan jälkeen suuntasin kävellen Kargijoelle. Kotona karttoja tutkiessani huomasin joen hotellin läheisyydessä ja tänään päätin lähteä sitä tutkimaan. Viikonlopun runsaiden sateiden jälkeen joessa oli mukavasti vettä. Matkalla joelle näin saalistelevan pikkulepinkäisen ja töyhtökiuru ilmoitteli reviiristään tutusti viheltäen. Poikkesin päätieltä sivutielle ja joen rannassa oli jalkapallokenttiä. Paikallisten futispoikien lisäksi nurmella ruokaili useita keltavästäräkkejä. Kävelin joen rantaan ja kuningaskalastaja lennähti vastarannan ruovikkoon saalistamaan. Merimetso lepäili sähköpylväässä. Palasin hotellille hieman eri reittiä ja pensaikon säksättäjät olivat hernekerttuja. Kävin varaamassa auton huomiselle Alanyan retkelle. Sää oli iltapäivällä helteinen ja tein taas pienen kävelyretken hotellin läheiselle joutomaa-alueelle. Ruostepääskyt puhdistivat höyheniään sähkölangalla ja pikkulepinkäinen istahti kuivuneelle oksalle. Jatkoin havainnointia uimarannan laiturilta. Ainoastaan etelänharmaalokkeja ja yksi merimetso ohitti havaintopaikkani. Venäläisten lasten kerho saapui laiturille ruokkimaan pikkukaloja ja päätin palata hotellille. Muita päivän merkittäviä tapahtumia oli rouvan käynti hamamhieronnassa.

 


Reitti kohti Kargistream-jokea

Reitti kohti Kargistream-jokea


Töyhtökiuru (Galerida cristata)

Töyhtökiuru


Pikkulepinkäinen (Lanius collurio)

Pikkulepinkäinen


Kargistream-joki

Kargistream-joki


Keltavästäräkki (Motacilla flava)

Keltavästäräkki


Kuningaskalastaja (Alcedo atthis)

Kuningaskalastaja


Merimetso (Phalacrocorax carbo)

Merimetso


Ruostepääsky (Streptopelia senegalensis)

Ruostepääsky


19.10 Dim Cayi-tekojärvi

Tänään teemme retken Dim Cayi-tekojärvelle, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Alanyan koillispuolella. Tein jo eilen auton vuokrausvarauksen ja olimme Ali Babas Car Rent-toimiston luona aamulla yhdeksältä. Automaatti Renault saapui noin puoli tuntia myöhässä sovitusta ja pääsimme matkaan pilvisessä säässä. Reitti sisämaahan löytyi yhden u-käännöksen jälkeen ja pian olimmekin tekojärvellä. Järven ympärystie kierteli korkealla vuoren rinteellä ja korkeanpaikankammo oli koetuksella. Pysähdyimme maisemakuvauksiin ja pääsin melkein kuvaamaan männyssä ruokaillutta pikkutikkaa. Leppälintu lennähti tien yli. Padolla sukelteli merimetso ja talvipukuinen pikku-uikku. Yllättävän hiljaista linturintamalla. Paluumatkalla pysähdyimme Outlet-vaatekauppaan, mutta emme tehneet mainittavia asulöytöjä. Iltapäivällä tihkusateen loputtua lähdin perinteiselle joutomaaretkelle. Ei mitään erityistä nähtävää. Nuori pariskunta lähestyi havaintopaikkaani ja kysyin syytä rantaretkeen. En saanut vastausta englanninkieliseen kysymykseeni. Illalla käväisimme meressä uimassa, mukavan lämmintä on merivesi tähän aikaan Välimerellä.

 


Matkalla tekojärvelle

Matkalla tekojärvelle


Dim Cayi-tekojärvi

Dim Cayi-tekojärvi

Dim Cayi-tekojärvi


Turkinkyyhky (Streptopelia decaocto)

Turkinkyyhky


Arabianbulbuli (Pycnonotus xanthopygos)

Arabianbulbuli


Tiltaltti (Phylloscopus collybita)

Arabianbulbuli


Tekojärven laskujoki

Tekojärven laskujoki


Moskeija

Moskeija


Joutomaa-alue hotellin rannassa

Joutomaa-alue hotellin rannassa


Pajulintu (Phylloscopus trochilus)

Pajulintu


20.10 Kargi stream ja urheilukentät

Hieno aamu. Aurinko paistoi ja lämpötila heti aamusta hellelukemissa. Hieman ennen yhdeksää lähdin aamuretkelle tutulle Kargijoelle. Pistäydyin ensin mäntypuistossa, mutta ainoastaan punarinta oli äänessä. Jatkoin kukkulan ohi joelle. Kävelin banaaniviljelmien ohi joen rantaan ja sininärhi lähti lentoon joen pusikosta. Joen vieressä on muutama jalkapallokenttä ja päätin tutustua niihin tarkemmin. Alanyasporin jalkapallonuoret saapuivat harjoittelemaan. Ainakin 150 västäräkkiä ruokaili nurmella. Keltavästäräkkejä oli muutama ja lapinkirvisiä vajaat kymmenen yksilöä. Harjalintu lennähti myös nurmelle ruokailemaan. Kävelin uudelleen joen rantaan ja pääsin onnekkaasti kuvaamaan kuningaskalastajaa. Nautin hotellialueen sillalla janojuoman ja paikallinen tatuointiliike tarjosi minulle palveluitaan huonolla menestyksellä. Palasin helteisessä säässä hotellille. Nokkavaurioinen pikkulepinkäinen päivysti puun latvassa. Iltapäivällä keskityin auringonottoon ja uimiseen ja tarkkailin lintujen liikkeitä hotellin terassilta. Näyttävä merirosvolaiva rantautui lähisatamaan.

 


Mesire Alani-puiston ylikulkusilta

Mesire Alani-puiston ylikulkusilta


Banaaniviljelmät

Banaaniviljelmät


Lammaspaimenet ja kanalinnut

Lammaspaimenet

kukot


Joen jalkapallokentät

Joen jalkapallokentät


Varis (Corvus cornix)

Varis


Lapinkirviset (Anthus cervinus)

Lapinkirviset

Lapinkirviset


Harjalintu (Upupa epops)

Harjalintu


Nokkavaurioinen pikkulepinkäinen (Lanius collurio)

Pikkulepinkäinen


Merirosvolaiva

Merirosvolaiva


21.10 Kargi stream ja urheilukentät vielä kerran

Jälleen lämmin ja aurinkoinen aamu. Kaunis auringonnousu hotellin parvekkeella ja merenrantaa seuraileva jalohaikara aamupinnaksi. Jo ennen yhdeksää olin matkalla kohti Kargijokea. Mesire Alani puistoon matkan varrella alkoi kerääntyä paikallisia aamupalan nauttijoita. Ehkäpä perjantai on lepopäivä. Kävelin helteisessä säässä kohti jalkapallokenttiä. Kanahaukka teki kierroksen taivaalla ja päätin kiertää urheilukentät jalan. Västäräkkejä oli eilistä vähemmän havaittavissa, mutta onnistuin kuvaamaan harjalinnun. Kuningaskalastajia oli joella tänään kaksi. Lapin- ja niittykirvisiä tepasteli nurmikolla. Pysähdyin hetkeksi sillalle ja lähdin takaisin hotellin suuntaan. Paluumatkalla puistossa kikitti pikkutikka ja sain vihdoinkin kuvia myös männyissä ruokailevista kuusitiaisista. Iltapäivällä teimme tuliaisostoksia. Hotellin altailla esiintyi brasialainen tanssiryhmä. Miten hieno esitys. Illalla vielä tavaroiden pakkailua, koska huomenna on lähtö hotellilta jo 7.05.

 


Hotellin ostoskatu

Paikalliset kulkuneuvot


Paikalliset kulkuneuvot

Paikalliset kulkuneuvot


Kargistream-joki

Kargistream-joki


Liejukana (Gallinula chloropus)

Kanahaukka


Kanahaukka (Accipiter gentilis)

Kanahaukka


Pajulintu (Phylloscopus trochilus)

Pajulintu


Harjalintu (Upupa epops)

Harjalintu


Päiväkodin retkipäivä

Päiväkodin retkipäivä


Pikkutikka (Dryobates minor)

Pikkutikka


Kuusitiainen (Periparus ater)

Kuusitiainen


22.10 Paluu Suomeen

Herätys aikaisin aamulla jo ennen kuutta. Olimme sopineet aamupalan jo puoli seitsemäksi ja saimme hieman kommentteja henkilökunnalta liian aikaisesta ruokailusta. No lopulta saimme juotua aamukahvit sovitusti. Bussi saapui hieman seitsemän jälkeen ja pysähdyimme vielä muutaman kerran noutamaan lisää turisteja lentokentälle. Bussimatkan puolivälissä pysähdyimme huoltoaseman taukopaikkaan ja saavuimme Antalayan lentokentälle 9.30. Passimuodollisuudet sujuivat jouhevasti ja lähdimme lentomatkalle kotiin aikataulun mukaan 11.30. Reilun neljän tunnin kuluttua laskeuduimme Vaasan lentokentälle ja ajoimme kotiin Seinäjoelle yhdessä pojan ja hänen vaimonsa kanssa.

 


Kuningaskalastaja (Alcedo atthis)

Hotellin lähiympäristön joutomaataLoppukommentit

Turkin matkaa olimme suunnitelleet jo kymmenen vuotta sitten, mutta silloisten Marmariksen pommiräjähdysten vuoksi matka jäi tekemättä. Tein retkisuunnitelmia jo etukäteen Suomessa ja tällä kertaa päätin retkeillä ilman opasta. Onneksi hotellin läheisyydessä oli Kargijoki, jonka valitsin retkikohteekseni. Hyvä valinta. Sinnikkäällä aamu- ja iltapäiväretkeilyillä havaitsin 46 eri lintulajia. Valokuvaava turisti otettiin hyvin vastaan ja ainoastaan kulkukoirat aiheuttivat pientä jännitystä. En eritysemmin pidä koirista, mutta nyt selvisin niistäkin. Sää oli viikon alussa pilvinen. Linnut olivat mielestäni todella arkoja. Kahlaajalintuja en rantasipiä lukuun ottamatta havainnut lainkaan. Myös petolintuja olisin toivonut näkeväni enemmän. Hotellin sijainti aivan meren rannassa oli hyvä, mutta itänaapurin turistien määrä olisi voinut olla vähäisempi. Turkki sallii venäläisten maahanpääsyn ja siksi heitä oli niin paljon. Musiikki hotellin ruokailuissa oli puuduttavaa, ei italialaista oopperamusiikkia heti aamupalalla. Digikuvia kertyi matkan aikana 1023. Hyvä määrä ottaen huomioon ainoastaan kävelyretkeilyn hotellin lähiympäristössä.

 


Lajiluettelo, 46 lintulajia


pikku-uikku
kesykyyhky
turkinkyyhky
palmukyyhky
liejukana
nokikana
rantasipi
etelänharmaalokki
selkälokki
merimetso
harmaahaikara
jalohaikara
varpushaukka
kanahaukka
harjalintu
kuningaskalastaja
sininärhi
pikkutikka
tuulihaukka
muuttohaukka
pikkulepinkäinen
närhi
varis
kuusitiainen
sinitiainen
talitiainen
kiuru
töyhtökiuru
haarapääsky
ruostepääsky
arabianbulbuli
pajulintu
tiltaltti
hernekerttu
punarinta
leppälintu
varpunen
virtavästäräkki
keltavästäräkki
västäräkki
niittykirvinen
lapinkirvinen
peippo
viherpeippo
hemppo
tikli


Little Grebe
Rock Pigeon
Eurasian Collared-Dove
Laughing Dove
Eurasian Moorhen
Eurasian Coot
Common Sandpiper
Yellow-legged Gull
Lesser Black-backed Gull
Great Cormorant
Gray Heron
Great Egret
Eurasian Sparrowhawk
Northern Goshawk
Eurasian Hoopoe
Common Kingfisher
European Roller
Lesser Spotted Woodpecker
Eurasian Kestrel
Peregrine Falcon
Red-backed Shrike
Eurasian Jay
Hooded Crow
Coal Tit
Eurasian Blue Tit
Great Tit
Eurasian Skylark
Crested Lark
Barn Swallow
Red-rumped Swallow
White-spectacled Bulbul
Willow Warbler
Common Chiffchaff
Lesser Whitethroat
European Robin
Common Redstart
House Sparrow
Gray Wagtail
Western Yellow Wagtail
White Wagtail
Meadow Pipit
Red-throated Pipit
Common Chaffinch
European Greenfinch
Eurasian Linnet
European Goldfinch


Tachybaptus ruficollis
Columba livia
Streptopelia decaocto
Streptopelia senegalensis
Gallinula chloropus
Fulica atra
Actitis hypoleucos
Larus michahellis
Larus fuscus
Phalacrocorax carbo
Ardea cinerea
Ardea alba
Accipiter nisus
Accipiter gentilis
Upupa epops
Alcedo atthis
Coracias garrulus
Dryobates minor
Falco tinnunculus
Falco peregrinus
Lanius collurio
Garrulus glandarius
Corvus cornix
Periparus ater
Cyanistes caeruleus
Parus major
Alauda arvensis
Galerida cristata
Hirundo rustica
Cecropis daurica
Pycnonotus xanthopygos
Phylloscopus trochilus
Phylloscopus collybita
Curruca curruca
Erithacus rubecula
Phoenicurus phoenicurus
Passer domesticus
Motacilla cinerea
Motacilla flava
Motacilla alba
Anthus pratensis
Anthus cervinus
Fringilla coelebs
Chloris chloris
Linaria cannabina
Carduelis carduelis